کنکور ۱۴۰۲؛ از دستگیری ۶۰ متخلف تا تایید سلامت آزمون کنکور ۱۴۰۲؛ از دستگیری ۶۰ متخلف تا تایید سلامت آزمون
مداد سیاه پررنگ عضو جدانشدنی کنکور در تمام این ۵۴ سال بود، اما از زمانی که پای تقلب و ادعای خرید و فروش سوال مطرح شده است، این فضای مجازی است که در کنکور رقیب می طلبد.
– گروه حوزه و دانشگاه: فرآیند اجرایی کنکور ۱۴۰۲ در حالی به کار خود پایان داده است که با وجود قطعی اینترنت در روزهای برگزاری کنکور در ۲۹ و ۳۰ دی ماه چند عکس از دفترچه کنکور در فضای مجازی منتشر شد و همین موضوع انتقاداتی را به نحوه برخورد با این موضوع برانگیخت.
به نظر میرسد از روزهای کنکور ۱۳۹۹ که با کرونا همزمان شد و اولین عکس از دفترچه آزمون گروه هنر در صبح روز آزمون در فضای مجازی منتشر شد، موضوع تقلب و تخلف در کنکور وارد فاز تازه ای شد و با کشف ابزاری خاص از برخی داوطلبان نگاه به تقلبها تغییر کرد. پیش از این تقلبهایی مانند جای دیگری امتحان دادن، همراه داشتن موبایل به صورت مخفیانه، پرسیدن پاسخ از داوطلب کناری و غیره مطرح بود.
نکته قابل توجه این است که از زمان برگزاری کنکور همواره شایعاتی درباره خرید و فروش سوالات مطرح میشد و بازار این نوع کلاهبرداری داغ بود اما بسیاری از داوطلبان و خانوادههای آنها در خیلی از کنکورها فریب این نوع کلاهبرداری را میخوردند و متحمل هزینههای گزافی نیز میشدند.
پس از انتشار اولین عکسها از کنکورهای دوران کرونا در فضای مجازی و در کانالهای متعدد، افرادی که پشت این کانالها بودند ادعا کردند که حتی کلید آزمون را هم در اختیار دارند که در همان زمان این موضوع تکذیب و اعلام شد که این هم یک شیوه کلاهبرداری از افراد است که پولهای میلیونی به جیب بزنند.
رسیدگی به این دست موضوعات در سه سال اخیر به برگزاری آزمونی با عنوان آزمون رفع شبهه برای گروهی از داوطلبان منجر شد که یا ابزار تقلب از آنها کشف شده بود یا در گروههای تقلب در فضای مجازی عضویت داشتند (فارغ از اینکه خرید و فروش یا تراکنش مالی داشته باشند) و یا مشخص شد نمرهای که در جلسه کنکور کسب کرده اند با سوابق تحصیلی آنها همخوانی نداشته است.
کنکور ۱۴۰۱؛ تقلب و دستگیری بیش از ۸۰۰ نفر
در زمان برگزاری کنکور گروه آزمایشی علوم تجربی کنکور ۱۴۰۱ بیشترین میزان تخلف رخ داد و بیش از ۸۰۰ نفر که به شکل بسیار حرفهای خود را به ابزار مجهز کرده بودند، دستگیر شدند.
تجهیزاتی که پس از آن رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری و معاون سازمان سنجش از آن رونمایی کرد در حد دکمه پیراهن، پاک کن، خودکار، عینک و سایر وسایل بود که با سیمکارتهایی خودکار به شبکه اینترنت متصل میشد و عکس از صفحه میفرستاد و پاسخ و کلید را دریافت میکرد.
کنکور ۱۴۰۲؛ ادعای خرید و فروش سوال با رمز ارز
با وجود دستگیریها و اعلام اینکه بر اساس قانون رسیدگی به تخلفات آزمونها، هر داوطلب متخلف تا ۱۰ سال از کنکور منع میشود و هر غیر داوطلب متخلف به زندان و پرداخت جرایم نقدی محکوم میشود، کانالهای بسیاری از زمان ثبت نام کنکور ۱۴۰۲ در فضای مجازی شروع به طرح خرید و فروش سوالات کنکور با قیمتهای میلیونی و میلیاردی و حتی رمز ارز کردند و حتی حین برگزاری آزمون نیز انتشار عکس سوالات به لو رفتن سوالات کنکور تعبیر شد.
همچنین تبلیغات کانالهای فضای مجازی نیز در روزهای منتهی به برگزاری کنکور اوج گرفت و با توجه به تأثیر ۴۰ درصدی معدل و سوابق تحصیلی به صورت قطعی در کنکور، این تبلیغات به امتحانات نهایی دوره متوسطه هم کشیده شد و برای این امتحانات هم کانالهای متعدد اعلام کردند که کلیدها را در اختیار دارند و آن را با قیمتهای چند میلیون تومانی در اختیار داوطلبان قرار میدهند و از همین رو با افزایش امکان تقلب از طریق شبکه سراسری اینترنت، پای اینترنت رسماً به کنکور ۱۴۰۲ باز شد.
ناگفته نماند که قبل از هر چیز باید میان تخلف، تقلب و لو رفتن سوالات تفاوت قائل شد. انتشار عکس از سوالات دفترچه پس از برگزاری جلسه کنکور یک نوع تخلف محسوب میشود اما اینکه سوال قبل از جلسه آزمون در اختیار فردی بوده باشد نوعی تقلب محسوب میشود که با انتشار آن میتوان ادعا کرد که سوالات لو رفته است چیزی که به زعم سازمان سنجش تاکنون رخ نداده است و کلاهبرداران صرفاً با ادعای در اختیار داشتن سوال از داوطلب پول میگیرند و در زمان آزمون دیگر خبری از آنها نمیشود.
باز شدن پای اینترنت به کنکور ۱۴۰۲
تا قبل از انتشار کارت آزمون، سازمان سنجش با انتشار ویدئوهایی اطلاع رسانی تاکید کرد که ابزارهای شبه جاسوسی تقلب برای عملکرد خود در ثانیه به اینترنت متصل میشوند، از آنجایی که این ابزار تقلب باید با اینترنت کار کند و بتواند فایل را ارسال کند و بعد جواب را بگیرد پس میتوان با قطعی اینترنت این مسیر را مختل کرد و در همین زمان گزینه قطعی اینترنت مطرح شد.
در همین زمان حسن مروتی معاون امور آزمونهای سازمان سنجش اعلام کرد که قصد داریم با همکاری وزارت ارتباطات در زمان برگزاری کنکور در کل کشور اینترنت را قطع کنیم اما پس از واکنش وزارت ارتباطات به این مسئله موضوع به درخواست سازمان سنجش از شورای امنیت کشور و طرح آن در جلسه هیأت وزیران منجر شد.
محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز خاطرنشان کرد با توجه به اینکه قطع اینترنت نیاز به مصوبه شورای امنیت کشور دارد و نظر به اهمیت کنکور به عنوان مسئله ملی قرار شده است اینترنت فقط برای محلهایی که کنکور در آن منطقه برگزار میشود قطع شود. در نهایت عبدالرسول پورعباس رئیس سازمان سنجش تاکید کرد محدودیت بر روی شبکه اینترنت همراه در حوزههای شبکههای پیام رسان اعمال میشود.
نوبت اول کنکور ۱۴۰۲ با آزمون گروه آزمایشی علوم تجربی در صبح روز پنجشنبه ۲۹ دی ماه در بیش از ۲ هزار حوزه فرعی در ۴۱۷ شهر کشور آغاز شد و مشاهدات میدانی نشان داد که قطعی اینترنت در لحظات اولیه در برخی حوزههای کنکور در تهران ناموفق بود و تا ساعت ۸:۴۰ دقیقه هنوز اینترنت موبایل در برخی حوزههای آزمون وصل بود اما در برخی دیگر از حوزهها اینترنت همراه قطع بود. همزمان با قطعی اینترنت همراه مشکلاتی در سطح شهر گزارش شد که اینترنت در نقاطی که هیچ حوزه کنکوری در اطراف آن وجود نداشت نیز مختل شده بود.
از سوی دیگر رئیس سازمان سنجش در روز برگزاری اولین آزمون از ۳ دستگیری مهم قبل از برگزاری کنکور خبر داد. به گفته پورعباس یکی از آنها یک فرد بسیار حرفهای کلید زن بوده که در سالهای متمادی سر جلسه شرکت می کرده و در حد قبولی در رشته پزشکی به تنهایی تست میزند. این فرد تحت رصد بود. گروهی هم که در کل کشور تجهیزات تقلب در کنکور میفروختند، دستگیر شدند و در نهایت پلیس فتا ۵۴ نفر که مدیریت ۸۳۷ شبکه و کانال مجازی را برعهده داشتند و از مردم پول میگرفتند و به دروغ میگفتند که سوال را در اختیار دارند، نیز دستگیر کرد.
این در حالی بود که درحین برگزاری اولین جلسه کنکور ۱۴۰۲، بلافاصله چند عکس در فضای مجازی منتشر شد. پس از انتشار این عکس، دوباره سنجش مورد انتقاد قرار گرفت که با وجود قطعی اینترنت بازهم سوالات لو رفت!
کنکور ۱۴۰۲؛ از دستگیری ۶۰ متخلف تا تایید سلامت آزمون
رئیس سازمان سنجش در واکنش به این موضوع خاطرنشان کرد: ۹ نفر در استان گلستان قصد داشتند اقداماتی در جهت ارسال سوالات به خارج از حوزه امتحانی صورت دهند که با توجه به رصد قبلی ناکام ماندند و ادعاهایی که در برخی کانالها و شبکههای اجتماعی در این باره مطرح میشود به هیچ عنوان صحت ندارد و قابل اعتنا نیست.
در همین زمینه سردار مهدی حاجیان سخنگوی فراجا در ادامه با اشاره به اقدامات پلیس فتا در مقابله با کلاهبرداری در حوزه کنکور و اشراف پلیس بر این حوزه، از شناسایی ۳۸۷ فقره تارنما و دستگیری افرادی در این رابطه خبر داد که اقدام به کلاهبرداری با فروش سوالات جعلی و قدیمی کنکور میکردند. ضمن اینکه پلیس برای تأمین امنیت کنکور دوم نیز آمادگی دارد.
از سوی دیگر پس از برگزاری کنکور حواشی قطعی اینترنت در زمان برگزاری کنکور همچنان ادامه یافت. بسیاری از مردم که از اینترنت برای کارهای روزمره خود بهره میبردند انتقاد کردند که قطعی اینترنت راهکار مناسبی برای این مسئله نبود و از سوی دیگر مسئولان کشوری نیز تاکید کردند این مسئله نمیتواند به عنوان یک راهکار دائمی برای جلوگیری از تقلب در کنکور استفاده کرد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: این آخرین باری بود که اینترنت در هر سطحی، چه ثابت و چه سیار برای برگزاری کنکور قطع خواهد شد
به دنبال موج انتقادات از قطعی اینترنت عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات پیرامون قطع اینترنت در زمان برگزاری کنکور اعلام کرد: این آخرین باری بود که اینترنت در هر سطحی، چه ثابت و چه سیار برای برگزاری کنکور قطع خواهد شد و بر اساس مصوبه شورای امنیت کشور برای کنکورهای بعدی باید سازمان سنجش به دنبال روشهای نوین و اصولی مقابله با تقلب برود.
وی اضافه کرد: تلاش کردیم قطعی اینترنت فقط در محدودههای برگزاری کنکور باشد اما در مناطق دورتر نیز به خاطر ماهیت ارتباطات بی سیم، قطعی داشتیم که از این جهت از هموطنان عزیزی که دچار مشکل شدند عذرخواهی میکنم.
این در حالی است که سازمان سنجش بر اساس شواهد زمان کنکور، این اقدام را مؤثر دانست و تاکید کرده است تخلفات نسبت به کنکور ۱۴۰۱ کاهش قابل توجهی داشته است و محدودیت اینترنت به عنوان آخرین حلقه امنیت استفاده شده بسیار هم مؤثر بوده است.
کنکور ۱۴۰۲؛ از دستگیری ۶۰ متخلف تا تایید سلامت آزمون
رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری: آزمون دی ماه با سلامت کامل برگزار شده است
دکتر محمدحسین حاجیلو قائم مقام رئیس سازمان سنجش آموزش کشور و رئیس شورای حفاظت آزمون در گفتگو با خبرنگار مهر درباره جزئیات بررسی تخلفات کنکور ۱۴۰۲ گفت: آزمون سراسری ورود به دانشگاهها با توجه به اهمیت آن در آینده تحصیلی و شغلی داوطلبان از سراسر کشور همواره بعنوان یک آزمون مهم و حساس مورد توجه قرار گرفته است.
وی گفت: در سالهای اخیر با توجه به رشد فناوریهای ارتباطی، امکان سوءاستفاده برخی گروههای سازمان یافته و کلاهبردار فراهم شده که این گروههای کلاهبرداری تلاش میکنند سوالات آزمون سراسری را پس از شروع آزمون به وسیله ابزارهای الکترونیکی شبه جاسوسی در زمان کوتاهی به خارج از حوزههای امتحانی ارسال کرده و پاسخ سوالات را برای برخی داوطلبان ارسال کنند.
حاجیلو خاطرنشان کرد: در مقابل سازمان سنجش آموزش کشور نیز تلاش کرده است که برای مقابله با این تخلفات که سلامت آزمون را هدف گرفته اقداماتی را انجام دهد که از جمله افزایش تعداد دفترچهها و پاسخنامهها بویژه در گروه آزمایشی علوم تجربی چهار دفترچه و پاسخنامه مجزا در اختیار داوطلبان قرار گرفت تا زمان کافی برای ارسال پاسخ به داوطلبان متخلف از بین رفته یا بسیار محدود شود.
وی با اشاره به آمار کنکور سال ۱۴۰۱ یادآور شد: همچنین از سال گذشته با ساخت دستگاههای آشکارساز توسط شرکتهای دانش بنیان و بکارگیری آن در حوزههای امتحانی برای مقابله با تقلب استفاده شد که حدود ۸۵۰ نفر شناسایی و به هیأت رسیدگی به تخلفات و جرایم آزمونهای سراسری معرفی و براساس قانون رأی صادر شد.
رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری اضافه کرد: همچنین در سال گذشته در ادامه با بررسیهای فنی و با توجه به تکلیف قانونی حاصل از ماده ۱۱ قانون رسیدگی به تخلفات و جرایم آزمونهای سراسری حدود ۱۰۵۰ نفر به دلیل مشابهت غیرمتعارف پاسخنامه و عدم همخوانی سوابق تحصیلی و آزمونی با تصمیم هیأت بدوی و رسیدگی به تخلفات و جرایم آزمون سراسری به آزمون مجدد برای رفع شبهه در آزمون دعوت شدند که پس از سه بار برگزاری آزمون مجدد که فقط برای چند درس تخصصی برگزار شد تعداد بسیار کمی توانستند حدنصاب لازم در حد ۳۰ درصد پاسخگویی قبلی را کسب کنند که نشان داد بررسی فنی و راستی آزمایی سازمان سنجش کاملاً درست بوده است.
وی با اشاره به سعی سازمان سنجش مبنی بر ارتقا وضعیت امنیت آزمون سراسری گفت: پس از برگزاری آزمون سراسری ۱۴۰۱ در تیرماه سازمان سنجش آموزش کشور با پیگیریهای جدی تلاش کرد هم از نظر ساختار مدیریتی در سطح استانها و شهرستانها و هم از نظر تأمین امنیت آزمون نسبت به ارتقا وضعیت موجود اقدام کند به همین منظور با صدور احکامی از سوی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، رؤسای دانشگاههای مراکز استانها به عنوان نماینده تام الاختیار وزیر در برگزاری آزمونهای سراسری منصوب شدند و پس از آن ضمن برگزاری نشستهای هماهنگی با رؤسای دانشگاهها و ابلاغ دستورالعمل مدیریت استانی آزمونها اقدامات بسیار خوبی برای سازماندهی مجدد عوامل اجرایی برگزاری آزمون صورت گرفت.
خرید تجهیزات و ماشین آلات تخصصی برای ارتقای آزمونها
حاجیلو اظهار داشت: از سوی دیگر با پیگیریهای انجام شده و با توجه به مصوب هیأت وزیران در مورخ اول آبان ۱۴۰۱ ضمن اینکه زمینه خرید تجهیزات و ماشین آلات تخصصی برای ارتقای آزمونها فراهم شد، کلیه مراکز آموزشی و پژوهشی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، آموزش و پرورش و دانشگاه آزاد اسلامی موظف به همکاری به برگزاری آزمون شدند و تأکید شد سازمان سنجش ضوابط صیانتی و امنیتی برگزاری آزمونها را پیگیری کند.
وی تاکید کرد: برای حفظ سازماندهی امنیت برگزاری آزمون علاوه بر استمرار فعالیت شورای حفاظت آزمون، با پیگیری انجام شده در شورای امنیت کشور دستورالعمل برگزاری آزمونهای سراسری از لحاظ حفظ امنیت آن برای هماهنگی دستگاههای اجرایی، امنیتی و انتظامی و قضائی در آذرماه ۱۴۰۱ تصویب شد و بر این اساس مقدمات مناسبی برای برگزاری نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۲ فراهم شد.
قائم مقام رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با اشاره به تمهیدات سازمان سنجش برای امنیت آزمون یادآور شد: از سوی دیگر سازمان سنجش ضمن افزایش دفترچهها و پاسخنامههای مجزا بویژه در گروه علوم تجربی، ارتقا دستگاههای آشکارساز و شناسنامه دار کردن عوامل اجرایی و حفاظتی آزمون در سراسر کشور نسبت به گذشته اقدامات گستردهتری را با همکاری دستگاههای امنیتی، انتظامی و قضائی برای شناسایی و مقابله با شبکههای مدعی تقلب انجام داده و در ادامه به عنوان آخرین حلقه امنیت آزمون سراسری پیشنهاد محدودیت اینترنت تلفنهای همراه بصورت نقطهای و در محل برگزاری آزمونهای سراسری را داد که در شورای امنیت کشور تصویب و توسط وزارت ارتباطات اجرا شد.
وی گفت: بررسی گزارشهای دریافتی از حوزههای برگزاری در سراسر کشور که محدودیت اینترنت تلفنهای همراه در تأمین سلامت و امنیت آزمون بسیار مؤثر بوده است و این برخلاف ادعاهای شبکههای مدعی تقلب است که برای حفظ منافع خود تلاش میکنند تأثیرگذاری این موضوع را بی اهمیت نشان دهند چرا که به دنبال تأمین منافع خود در آزمونهای آینده هستند و صرفاً با هدف انحراف افکار عمومی و توجه به منافع شخصی چنین موارد و شایعاتی را مطرح میکنند.
حدود ۶۰ نفر تجهیزات الکترونیکی با خود آورده بودند که همگی شناسایی و امکان استفاده از آنها سلب شد
حاجیلو اضافه کرد: با توجه به اقدامات نهادهای امنیتی و انتظامی و قضائی در پیگیری شبکه تخلف در فضای مجازی در روزهای قبل از آزمون و نیز قطع کردن اینترنت تلفن همراه در محل برگزاری در آزمون دی ماه در کل کشور حدود ۶۰ نفر تجهیزات الکترونیکی با خود آورده بودند که همگی شناسایی و امکان استفاده از آنها سلب شد و برای طی مراحل قانونی تحت پیگرد قرار گرفتند. برای محدود کردن اینترنت تلفن همراه در محلهای برگزاری آزمون قبلاً به شهروندان اطلاع رسانی شد و از همراهی آنان تشکر میکنم که این موضوع قطعاً تأثیر مثبت در امنیت آزمون داشته است.
هرآنچه درباره لو رفتن سوالات مطرح شده صرفاً براساس شایعات بدون استناد بوده و قابل پذیرش نیست
وی با اشاره به انتقادات درباره قطعی اینترنت در زمان برگزاری کنکور گفت: این نکته را به رسانهها و افرادی که به طرق مختلف در زمینه محدودیت اینترنت تلفنهای همراه در محلهای برگزاری آزمون قلم فرسایی کردند و تذکرات یا انتقاداتی داشته اند ضمن تشکر یادآوری میکنم آزمون دی ماه با سلامت کامل برگزار شده است و هرآنچه درباره لو رفتن سوالات مطرح شده صرفاً براساس شایعات بدون استناد بوده و قابل پذیرش نیست.
رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری تاکید کرد: آنچه رخ داد این بود که یک داوطلب در زمان برگزاری آزمون در یکی از شهرستانهای استان آذربایجان شرقی اقدام به عکسبرداری از سه صفحه و ارسال آن برای پشتیبان خود کرده بود که در فاصله زمانی کوتاهی شناسایی و دستگیر شد و همانگونه که قبلاً هم در گفتگو با رسانهها توضیح داده شد با توجه به تعداد دفترچهها و پاسخنامههای مجزا برای هر درس و جمع آوری پاسخنامهها و همچنین مراقبتهای شدید انجام شده با دستگاههای آشکارساز امکان برگشت پاسخ را نداشتند و در این زمینه مشکلی پیش نیامده است.
وی خاطرنشان کرد: ضمناً بیان این جمله لازم است بین وقوع تخلف و تقلب باید تفاوت گذاشت، چرا که ارسال سه صفحه از سوالات هرچند تخلف است و حتماً باید با آن برخورد شود، با توجه به عدم امکان برگشت پاسخ از بیرون برای داوطلب به معنای تقلب در آزمون سراسری نیست.
لازم است از همه روشهای ممکن برای مقابله با تقلب استفاده کنیم
رئیس شورای حفاظت آزمون سراسری تاکید کرد: به عنوان نهاد تخصصی برگزاری آزمون لازم است از همۀ روشهای ممکن برای مقابله با تقلب استفاده کنیم. محدودیت اینترنت نیز یکی از روشها است و تنها راه حل هم نیست بلکه به عنوان آخرین حلقه امنیت استفاده شده بسیار هم مؤثر بود.
وی یادآور شد: همۀ نظرات و دیدگاههای درباره قطع اینترنت مطرح شده را بررسی و ارزیابی میکنیم و حتماً تلاش میکنیم راه حل های بهتری هم پیدا کنیم چرا که هدف ما حفظ حقوق داوطلبان سختکوش و خانوادههای آنان و شایسته گزینی و رعایت عدالت آموزشی است ضمن آنکه حقوق همۀ شهروندان هم برای ما بسیار ارزشمند و پراهمیت است.
کلاهبرداران دیجیتال همچنان مشغول کارند…
با این وجود به نظر میرسد جنگ میان شبکههای تقلب حاضر در فضای مجازی و سنجش به عنوان متولی برگزاری کنکور همچنان ادامه دارد و نکته جالب توجه این است که پس از طرح انتقادات از قطعی اینترنت در زمان برگزاری کنکور، بخشی از شبکههای تقلب خبر از عدم قطعی اینترنت در نوبت دوم کنکور ۱۴۰۲ در تیرماه ۱۴۰۲ دادند و تاکید کردند که امکان ارسال پاسخ و کلید راحت تر میشود!! و از این موضوع به عنوان یک تبلیغ برای ادامه کار خود بهره گرفته اند.
موضوعی که رئیس سازمان سنجش به آن اشاره کرده بود که دیگر بحث تقلب در کنکور به عنوان یک آزمون نیست و مسئله فراتر از آن رفته و شناسایی یک هزار متخلف در کنکور ۱۴۰۱ نیز نشان میدهد که شبکههای تقلب هر روز به ابزارهای جدید مجهز میشوند و از ابزارهای دیگری که حتی نیازی به اینترنت نداشته باشند مانند سیم کارتهای خودکار استفاده میکنند.
بررسی کانالهای فضای مجازی که در حوزه تقلبهای کنکوری فعالیت میکنند نیز نشان میدهد از هم اکنون این شبکهها برای نوبت دوم کنکور ۱۴۰۲ که قرار است در تیرماه ۱۴۰۲ برگزار شود برنامه ریزی کرده اند و قرار است حتی برای خرید و فروش سوالات کنکور، زمین نیز معامله شود! در بخش دیگری از تبلیغات هم یادآور شده اند که به زودی شرایط خرید را اعلام میکنند!
کنکور ۱۴۰۲؛ از دستگیری ۶۰ متخلف تا تایید سلامت آزمون
به گزارش خبرشهر، با برگزاری کنکور ۱۴۰۲ و دو نوبتی شدن آن در دی ماه و تیرماه این فرصت برای داوطلبان بوجود آمد که با استرس کمتری در کنکور شرکت کند اما هنوز هم برای برخی از داوطلبان کنکور آنقدر اهمیت دارد که برای کسب نمره و رتبه بالاتر در آن حاضر هستند هر خطری را به جان بخرند و از راهی غیر از درس خواندن وارد دانشگاه شوند.
نکتهای که بسیاری از افرادی که از این راه وارد میشوند، شاید به آن واقف نیستند این است که به هر ترتیبی وارد دانشگاه شدن یک بخش از مسیر است و در ادامه وقتی کسی در دوران مدرسه حتی نتوانسته نمره زیر ۱۰ بگیرد چطور قرار است دروس رشتههایی مانند پزشکی و مهندسی برق و معماری و حقوق را پاس کند.
نکته دیگر این است که در این میان تنها داوطلبانی متضرر میشوند که دور از عدالت آموزشی در دوران آموزش متوسطه در شرایطی تحصیل کرده اند که از کمترین کمکهای آموزشی برخوردار بوده اند و در نهایت در رشتههایی که مورد علاقه شأن است قبول نمیشوند چرا که نه به دوپینگهای علمی مدارس غیرانتفاعی دسترسی داشته اند و نه قصد و امکان عبور از مسیرهای غیرقانونی را داشته اند.