نماد سایت پایگاه خبری تحلیلی خبرشهر

در حال اصلاح ساختار شورای عالی استان ها هستیم/ تعامل با سایر دستگاه‌ها باید نتیجه محور باشد

خبرشهر سروری1 (2 new(1)

خبرشهر سروری1 (2 new(1)

به گزارش خبرنگار خبرشهر(میلاد وحدت جوان)، پرویز سروری رئیس شورای عالی استان‌ها در نشست خبری با اصحاب رسانه، گفت: بی‌تردید شوراها حلقه اتصال بین مردم و حاکمیت محسوب می‌شوند. شوراها، نهادی هستند که به نمایندگی از مردم از سطح روستا، شهر، شهرستان، استان و تا شورای عالی استان‌ها، جامعه را نمایندگی می کنند.

وی افزود: البته به علت تأخیر در شکل‌گیری شوراها، نتوانستیم منویات قانون اساسی را در ارتباط با شوراها و نقش آفرینی آنها در کشور اجرایی کنیم.

رئیس شورای عالی استان‌ها خاطرنشان کرد: در فصل ۷ قانون اساسی، شوراها از ارکان تصمیم گیری معرفی شده‌اند ولی در واقعیت فاصله جدی میان این مطالبه و حق قانونی مردم وجود دارد. هر حرکتی در جهت قرارگیری شوراها در حوزه‌های تصمیم‌گیری و مداخله مردم در امور کشور باید پررنگ‌تر شود.

در این دو سال تلاش کردیم شورای عالی استان‌ها را به سطح قابل قبولی از مطالبات قانونی برسانیم

سروری ادامه داد: بی‌تردید شوراها از هر جریان سیاسی با وجود ۱۲۶ هزار عضو که با رأی مردم انتخاب شده‌اند، تأثیرگذاری و نقش آفرینی بیشتری دارند.

رئیس شورای عالی استان‌ها، بیان کرد: نظام شورایی، جلوه تشریفاتی به خود گرفته بود و در حوزه مسئولیت‌های قانونی ورود جدی نداشت و ما در این دو سال تلاش کردیم شورای عالی استان‌ها را به سطح قابل قبولی از مطالبات قانونی برسانیم.

اصل اساسی ما در جلسات با مسئولان، تبلیغاتی و نمایشی نبودن آن‌ها بوده است

وی اظهار داشت: در همین راستا تلاش زیادی در جهت رشد تعامل با دستگاه‌ها صورت گرفته است تا تعاملی همراه با شفافیت و به صورت مطالبه‌گرانه شکل بگیرد.

رئیس شورای عالی استان‌ها با اشاره به سه جلسه شورای عالی استان‌ها با رئیس جمهور و جلسات دیگری با ریاست مجلس، معاونت‌های رئیس جمهور و وزرای مختلف، افزود: اصل اساسی ما در این جلسات، تبلیغاتی و نمایشی نبودن آن‌ها بوده است، بلکه هدف ما، استیفای حقوق شوراها بوده که در این تعاملات پیگیری شده است.

سروری بیان کرد: خوشبختانه در جلسه با رئیس‌جمهور هشت دستور سریع ابلاغ شد که یکی از نتایج آن تهیه و تدوین اصل اول برنامه توسعه کشور با همکاری وزارت کشور بود.

رئیس شورای عالی استان‌ها خاطرنشان ساخت: در بحث بودجه و ارسال آن به شورای عالی استان‌ها نیز باید آیین نامه‌ای در این خصوص تهیه شود تا حدود اختیارات و وظایف و نقطه نظرات شورای عالی استان ها در قانون مشخص شود.

سروری با اشاره به جلسات شورای عالی استان‌ها با وزیر راه و شهرسازی، اظهار کرد: وزیر راه و شهرسازی پذیرفت که نماینده ای از شورای عالی استان‌ها در شورای عالی معماری و شهرسازی حضور داشته باشد که قبل از این چنین چیزی وجود نداشت.

رئیس شورای عالی استان ها با بیان این موضوع که ساختار ناکارآمدی بعضا در شوراهای کشور وجود دارد، افزود: بی تردید با این ظرفیت‌های ساختاری در اهدافی که قانون مشخص کرده موفقیت به دست نخواهیم آورد. بر همین اساس با سازمان امور استخدامی جلساتی را برگزار کردیم و در مرحله نخست در حال اصلاح ساختار شورای عالی استان‌ها هستیم و پس از آن نیز این اقدام برای شوراهای استان، شهرستان و شهر و روستا انجام خواهد شد. تصور می‌کنم با این تفاهم با سازمان امور استخدامی زمینه‌های خوبی برای ایجاد ساختار مناسب در حوزه شوراها فراهم خواهد شد.

وی تأکید کرد: متأسفانه ما شورایی هستیم که تقریبا مستأجریم و از شورای روستا تا شهرها همه مستأجر هستند؛ لذا وزیر راه و شهرسازی این موضوع را ابلاغ کرد که زمین‌هایی در بخش ها و شهرهای مختلف برای شوراها در نظر گرفته شود.

رئیس شورای عالی استان‌ها با بیان اینکه وقتی قانون اساسی می گوید شوراها از ارکان کشور هستند، قابل تأسف است که ما نماینده ای در شورای برنامه ریزی نداشته باشیم، گفت: با ابلاغ رئیس جمهور، امروز اعضای شورای عالی استان ها در شورای برنامه ریزی شرکت می کنند.

در ادامه این نشست خبری، رئیس شورای عالی استان ها پاسخگوی سوالات خبرنگاران بود.

حضور نماینده شورای عالی استان ها در شورای عالی معماری و شهرسازی و معماری

سروری در خصوص سرانجام لایحه مدیریت یکپارچه شهری نیز، گفت: در جلساتی که با وزیر راه داشتیم دو ابلاغیه موثر صورت گرفت که نخستین آن حضور نماینده شوراها در شورای عالی شهرسازی و معماری بود که در نخستین جلسه حضور نماینده شوراها بحث بافت‌های فرسوده و پیگیری جدی‌تر این موضوع مورد تفاهم قرار گرفت. از سوی دیگر با توجه به اینکه شوراها در سراسر کشور مستأجر هستند وزیر راه ابلاغیه‌ای را انجام داد تا زمین‌هایی در اختیار شوراها قرار گیرد. همچنین ابلاغی از سوی رئیس جمهور صورت گرفت تا نمایندگان شوراها در شوراهای اداری و شورای برنامه ریزی استان‌ها شرکت کنند. با وزارت کشور نیز اقدامات موثری در خصوص تصویب قانون درآمدهای پایدار شهرداری‌ها انجام شد.

سرعت مجلس و دولت برای پیگیری لایحه مدیریت یکپارچه شهری

رئیس شورای عالی استان‌ها با تاکید بر اینکه مدیریت یکپارچه شهری مهمترین مسئله مدیریت شهری محسوب می‌شود، افزود: این موضوع سال‌ها است که مطرح می‌شود ولی چون نگاه مدون و همکاری دولت‌ها وجود نداشته مدام میان شوراها، مجلس و دولت در رفت و آمد بوده اما خوشبختانه در حال حاضر مجلس و دولت سرعت‌شان در پیگیری این لایحه بیشتر از شوراها است.

تشکیل کمیته برای واگذاری اختیارات به شوراها/ در حال حاضر شوراها تنها شورای شهرداری هستند

وی ادامه داد: در همین راستا کمیته‌های توان یابی تشکیل شده، این کمیته‌ها با هدف ایجاد اطمینان برای مجلس و دولت در خصوص واگذاری اختیارات به شوراها شکل گرفته به شکلی که پس از بررسی این کمیته هر کجا که تشخیص داده شد تمام یا قسمتی از مسئولیت‌ها می‌توانند به شوراها سپرده شود و آنها قابلیت انجام این وظایف را دارند واگذاری انجام شود و به این ترتیب گارد دولت و مجلس در این خصوص باز شده است. خوش بینیم که در سال جاری نخستین گام این مهم را با مجلس و دولت برداریم. شاید این اقدام به صورت پایلوت برای یک شهر انجام شود ولی در مسیر تحقق شوراهای شهر است. چرا که در حال حاضر شوراها تنها شورای شهرداری هستند.

لزوم نگاه ویژه به نیروهای آتش نشانی

سروری در خصوص توجه به نیروهای آتش نشانی گفت: در تهران اقدامات خوبی در این حوزه انجام شده، این اقدامات بخشی از طریق تعاونی‌ها دنبال می‌شود اما باید از شهرداری‌های سراسر کشور نقطه نظرات را دریافت کنیم تا اقدامات منسجمی انجام شود. بی تردید آتش نشانان در خط مقدم خدمت رسانی به شهروندان هستند و در معرض آسیب‌های جدی قرار دارند. لذا باید نگاه ویژه‌ای به آنها وجود داشته باشد.

پیگیری حریم شهرها با همکاری مجمع کلانشهرهای کشور و ایجاد کارگروه

وی در خصوص حل و فصل موضوع حریم شهرها نیز گفت: ما در کشور به ویژه در کلانشهرها با مشکل جدی حریم مواجه هستیم. این مشکل از جایی نشأت می‌گیرد که روستاها به نوعی معتقدند که روستا باید حریم داشته باشد و این یک نکته حیاتی برای روستا قلمداد می‌شود و از سوی دیگر شهرهای بزرگ شش‌های تنفسی خود را در حوزه حریم می‌بینند. بر همین اساس مقرر شد بررسی‌ها انجام و در قالب پیشنهادی موضوع در شورای عالی استان‌ها پیگیری شود. قطعا تحت عنوان کارگروهی ویژه موضوع با همکاری مجمع کلانشهرهای کشور از سوی شورای عالی استان‌ها تا جمع‌بندی نتایج پیگیری خواهد شد.

بالاترین سطح همبستگی در شورای شهر تهران وجود دارد /همه زیر پرچم چمران کار می‌کنیم

رئیس شورای عالی استان‌ها در پاسخ به سوالی در خصوص وجود برخی اختلاف نظرها و احتمال بالا گرفتن این اختلاف نظرها در شورای شهر تهران گفت: قطعا نگاه به شوراها با دستگاه‌های دیگر باید متفاوت باشد. در ذات کار شورایی وجود چالش و تفاوت نظر طبیعی است و گاهی این امر موجب کیفیت بخشی به موضوعات می‌شود. در شورای شهر تهران تهران یک رئیس یعنی آقای چمران وجود دارد و همه زیر پرچم ایشان کار می‌کنیم. علی رغم وجود تفاوت‌ نظرها ولی بالاترین سطح همبستگی هم در شورای شهر تهران است که این امر در هنگام رای گیری دیده می‌شود.

رفاقت نزدیکی میان اعضای شورا وجود دارد / اعضای شورای شهر می‌توانند از ابزار نظارتی خود استفاده کنند

وی ادامه داد: وقتی شورایی بالنده با حضور چند شهردار و معاون شهردار سابق تشکیل می‌شود نمی‌توان انتظار داشت که این شورا ساکن باشد. قطعا در چنین شورایی بالندگی به همراه تفاوت نظرها وجود خواهد داشت اما رفاقت نزدیکی میان اعضای شورا وجود دارد. هر چند که اختلاف نظرهایی پیش می‌آید که طبیعی است. تمامی اعضای شورا می‌توانند از ابزار نظارتی خود استفاده کنند و چالش‌هایی در این شورای شهر تهران وجود دارد که از روی دغدغه و توانمندی تجربی و علمی اعضای شورای شهر تهران است.
به گفته وی، قطعا نمی‌توان شورا را به دور از این موارد دید. مهم این است که مدیریت این چالش‌ها باید به گونه‌ای باشد که منجر به خدمت به مردم شود. این در حالیست که کارنامه شهرداری تهران با توجه به افتتاح‌های هفتگی درخشان و بالنده است.

افزایش بودجه شورای عالی استانها به ۱۰۰ میلیارد تومان

سروری در خصوص بودجه شورای عالی استان‌ها نیز گفت: در هنگامی که شورای عالی استان‌ها کار خود را در دوره جدید آغاز کرد بودجه‌ای در حدود ۳۸ میلیارد تومان داشت که ۲۱ میلیارد تومان آن محقق شده بود. با توجه به اینکه شورای عالی استان‌ها باید مراکز استان‌ها را نیز تحت پوشش قرار دهد این بودجه با وظایف موجود متناسب نبود؛ اما خوشبختانه روند افزایشی را طی کرده و این بودجه را به مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان رساندیم اما با توجه به لزوم تقویت مراکز استان‌ها باز هم این بودجه با اقداماتی که باید انجام شود تناسب ندارد.

به دنبال ایجاد شفافیت در شورای عالی استان‌ها هستیم

رئیس شورای عالی استان‌ها تصریح کرد: یکی از توفیقات ما در شورای عالی استان‌ها این است که رئیس دبیرخانه ما رئیس کمیته شفافیت شورای شهر تهران هم هست. از سوی دیگر راه اندازی سامانه شفافیت باعث شده است دسترسی مردم به اطلاعات آسان باشد و همین مسئله موجب کاهش فساد‌ می‌شود. از این رو این نگاه مبتنی بر شفافیت در همه حوزه‌های مدیریت شهری باید پیگیری شود و در شورای عالی استان‌ها نیز در دست انجام است. این موضوع در شورای عالی استان‌ها مطرح است اما باید به یک تعریف جامع برسیم تا بشود همه موضوعات را پوشش داد. ما این آمادگی را داریم که سامانه شفافیت به پنجره واحد دولت هم متصل شود.
وی افزود: در همین راستا سامانه مصوبات را راه اندازی کردیم که به زودی رونمایی می‌شود. هرچند سابقه این سامانه به دوره شورای شهر تهران باز می‌گردد و در حال گسترش آن به کل کشور هستیم. سامانه شفافیت تهران تکمیل شده است و بیشتر کلان‌شهرها از جمله تبریز در حال تکمیل آن هستند. در این سامانه تمام مصوبات شهری از زمان شکل گیری بلدیه تا کنون بارگذاری شده است.

تعامل شورای عالی استان‌ها با سایر دستگاه‌ها باید نتیجه محور باشد

سروری با اشاره به تعامل شورای عالی استان‌ها با سایر نهادها گفت: سیاست کلی شورای عالی استان‌ها این است که تعامل شورای عالی استان‌ها با سایر نهادها باید عملیاتی شود و در غیر این صورت ضرورتی برای امضای تفاهم‌نامه نیست. بنابراین تعامل با سایر دستگاه‌ها در راستای حل معضلات مدیریت شهری است. برخی از این تفاهم‌نامه هم به نتیجه رسیده است اما در مجموع زمانی به طور کامل اجرایی خواهش شد که ما بتوانیم شوراها را به ویژه از روش آموزش اعضا تقویت کنیم.

آموزش شوراها به معنی کادرسازی برای کشور است

رئیس شورای عالی استان‌ها تصریح کرد: آموزش شوراها برای ما بسیار مهم است و اگر بتوانیم این آموزش را به صورت علمی به انجام برسانیم در اصل برای کشور کادرسازی کردیم. چرا که این نخبه‌ها در گردش هستند و اگر از شورای شهر هم خارج شوند وارد کارهای دیگر می‌شوند اما با آموزش دقیق تر و بهتر. بنابراین آموزش برای ما بسیار مهم است و معتقدیم باید نامزد عضویت در شورا گواهینامه آموزشی داشته باشد تا بتواند عضو شورا شود. در همین راستا با مجلس شورای اسلامی رایزنی می‌کنیم تا قوانین مناسب را تصویب کنیم. به این ترتیب از زمان انتخاب اعضای شورا، تا نشستن در صندلی شورا مدت زمانی وجود دارد که به نظر ما زمان طلایی برای آموزش شوراهاست و ما می‌خواهیم از این زمان طلایی استفاده کنیم.

برای حفظ برج باغ‌ها باید منافع صاحبان باغ را هم در نظر گرفت

وی بیان کرد: در خصوص برج باغ‌ها نیز در شورای عالی استان‌ها اقدامات خوبی انجام شده است. در این خصوص تصمیم گیری شد که از ۵ بندی که در مورد تشخیص نوع برج باغ‌ها وجود داشت ۴ بند به کمیسیون مناطق واگذار شود و تنها در بند ارزش‌های اکولوژیک شورا تصمیمی بگیرد که اهمیت زیادی دارد. ما بار سنگینی را برداشتیم و قسمتی را به مناطق و شهرها دادیم و بخشی هم در صحن شورا مطرح‌ می‌شود.

نایب رئیس شورای شهر تهران توضیح داد: ما معتقدیم برای حفظ باغ‌ها باید منافعی را برای صاحبان این باغ‌ها در نظر بگیریم تا ترغیب به حفظ باغ‌ها باشند. در تهران اقدام مهمی در حال انجام است و پیشنهادات خوبی به دستمان رسیده است که در حال جمع آوری و بررسی است. بنابراین ما باید طوری تصمیم بگیریم که هم باغ‌ها حفظ شوند و هم صاحبان باغ‌ها متضرر نشوند. این‌موضوع در شورای عالی استان‌ها و شورای شهر تهران و مجمع کلانشهرها در حال انجام است.

همکاری با صداوسیما برای آموزش مردم در حوزه مدیریت شهری

وی توضیح داد: کتاب مجموعه قوانین و مقررات کاربردی شوراهای اسلامی روستا که امروز رونمایی شد آخرین نسخه قوانین در حوزه روستاهاست. هرچند این کتاب می‌تواند در اختیار عموم مردم قرار گیرد اما مخاطب اصلی این کتاب بیشتر برای اعضای شورای اسلامی روستاها هستند. فایل کتاب به صورت رایگان در سایت شورای عالی استان‌ها بارگذاری شده است تا علاقه مندان به محتوای آن دسترسی داشته باشند. برای آشنایی مردم با قوانین، با صدا و سیما به تفاهمی رسیدیم تا برنامه‌هایی در این زمینه تولید و پخش شود.

تولیدات داخل تامین کننده نیاز ما در حوزه حمل و نقل عموم نیست

سروری بیان کرد: در بخش کارشناسی کشور یک مشکل اساسی داریم. یک نگاه منجمدی در نگاه کارشناسی کشور وجود دارد که آثار تخریبی زیادی ایجاد کرده است. ما در شهری مانند تهران زندگی می‌کنیم که ۱۰ میلیون جمعیت دارد و تولید داخلی پاسخگوی نیاز مردم نیست. اما قالب‌هایی وضع شده است که اجازه تامین نیاز از منابع خارجی را نمی‌دهد. ما در مجلس برای استفاده از ظرفیت دانش بنیان‌ها جنگیدیم اما زمانی که تولیدات داخل محدود است و باید از ظرفیت تولیدات خارجی استفاده کنیم، البته مشروط به این که از ۱۰۰ درصد تولید داخل استفاده شود.

رئیس شورای عالی استان‌ها تصریح کرد: بنابراین این نگاه منجمد به قشر پایین جامعه آسیب وارد‌ می‌کند و مردم گاهی مجبورند از ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت منتظر رسیدن اتوبوس باشند که این باعث شرمندگی است و دست ما هم بسته است. از سوی دیگر حمایت از تولید داخل نباید موجب سواستفاده تولید کننده داخلی شود و هم قیمت را افزایش دهد و در موعد تحویل را عقب بیندازند. مسئله اصلی ما حل مسائل کشور است و بر اساس آن ما ضمن پشتیبانی از سیاسست حمایت از تولید داخل باید نیاز کشور را هم تامین کنیم.

وی بیان داشت: در بحث واردات اتوبوس تلاش ما این است که پیش از رسیدن تولیدات داخلی به دست مدیریت شهری، واردات را انجام دهیم تا مشکلات را کاهش دهیم. برآورد ما این است که تولیدات داخلی پیش از شهریور ماه تحویل نمی‌شود. به همین دلیل مجوز واردات تعدادی اتوبوس صادر شده و در دست بررسی برای خرید بهترین نوع هستیم.

بافت فرسوده می‌تواند فاجعه آفرین باشد

سروری بیان داشت: بافت فرسوده یکی از مهمترین مشکلات کشور محسوب می‌شود و یک سونامی بالقوه‌ای در رابطه با بافت فرسوده وجود دارد و اگر خدای ناکرده اتفاقی رخ دهد وضعیت به شدت بغرنج می‌شود. به همین دلیل باید پیش از وقوع واقعه علاجی پیدا کنیم.

وی گفت: مدیریت شهری تا جایی‌ می‌تواند تسهیلات بدهد، به همین دلیل باید فرایند تشویقی ایجاد شود که مردم خود دست به کار شوند و این بافت را بازسازی و نوسازی کنند. در سال گذشته تصمیمات خوبی در این خصوص گرفته شد و در تهران برای اولین بار ما توانستیم افزایش پروانه‌های ساختمانی در جنوب شهر را داشته باشیم که نشان دهنده پیشرفت در این حوزه است و باید گسترش یابد.

همچنین در پایان این نشست، رئیس شورای عالی استان‌ها از «نخستین جشنواره ملی شورا و رسانه» رونمایی کرد.

خروج از نسخه موبایل