حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای در آستانه میلاد با سعادت حضرت فاطمهزهرا (س) و روز زن، صبح امروز چهارشنبه (۲۱ دی) با ۷۰۰ نفر از بانوان قاضی و کارمند شاغل در دستگاه قضایی دیدار کرد.
رئیس قوه قضاییه با برشمردن دغدغههای خود برای ارتقای جایگاه بانوان در دستگاه قضایی اظهار داشت: به معاونت راهبردی و پژوهشگاه قوه قضاییه و معاونت منابع انسانی دستگاه قضا دستور میدهم که با شناسایی نظرات و پیشنهادات بانوان ارجمند، نسبت به ایجاد ساختار و سازوکاری برای ارتقای وضعیت و جایگاه بانوان در دستگاه قضایی اهتمام داشته باشند.
رئیس عدلیه به دغدغههایی مانند «ساعات کار بانوان شاغل در دستگاه قضایی»، «محیط حضور و فعالیت بانوان در مراکز قضایی»، «نحوه رفتوآمد بانوان به مراجع قضایی» و «حداکثر بهرهگیری از ظرفیتها و دانش و تواناییهای زنان در دستگاه قضایی» اشاره کرد.
محسنی اژهای اظهارداشت: باید تمهیداتی اتخاذ شود تا ساعات کار بانوان در مراکز و مراجع قضایی به گونهای باشد که وقتی آنها به خانه بازمیگردند انرژی و نشاط لازم را برای رسیدگی به مسئولیتهای خانوادگی و سایر امور نظیر ادامه تحصیل خود داشته باشند.
رئیس دستگاه قضا گفت: محیط حضور و فعالیت بانوان در مراکز و مراجع قضایی باید متناسب با جایگاه و شأن آنها باشد و من نسبت به این موضوع دغدغه جدی دارم.
قاضیالقضات تصریح کرد: زنان جامعه ما بالاخص زنان شاغل در دستگاه قضایی از ظرفیتهای بالایی بهرهمند هستند و آنها در برخی امور و ابعاد مختلف مانند دقت، نظم و انضباط، صبر و حوصله از مردان بهتر و برتر هستند؛ بنابراین باید تمهیداتی اتخاذ شود تا حداکثر بهرهگیری از ظرفیتها، دانشها و تواناییهای بانوان شاغل در دستگاه قضایی فراهم شود.
محسنی اژهای در همین راستا اظهارداشت: همکار خانمی که سِمت و مسئولیتی در یک مرجع یا مرکز قضایی دارد بهتر میتواند دغدغههای یک زن مراجعهکننده به دستگاه قضایی را درک کند؛ برای نمونه، زن مراجعهکنندهای که درخواست عسر و حرج دارد یا در محیط خانواده یا بیرون از خانواده مورد آزار و اذیت قرار گرفته، برای یک مسئول قضایی زن، بهتر و دقیقتر میتواند توضیحات خود را بیان و تبیین کند.
رئیس عدلیه با تبیین ابعاد وجودی والای حضرت صدیقه طاهره (س) افزود: حضرت زهرا (س) در همه ابعاد و حوزهها بالاخص دفاع از حق و شئون تربیتی و انسانی و اجتماعی، برای بشریت به ویژه زنان الگو و اسوه هستند.
رئیس دستگاه قضا گفت: اسلام بستری را فراهم آورده که در آن زن به یک انسان کامل در همه ابعاد تبدیل شود؛ زن از منظر اسلام میتواند رکن اساسی مهمترین اجتماع جامعه یعنی خانواده باشد.
قاضیالقضات با اشاره به ظلمهایی که جاهلیت مدرن نشأتگرفته از فرهنگ غربی به زنان روا میدارد، گفت: در جاهلیت مدرن غربی شاهد بیشترین ظلمها و تحقیرها علیه زنان هستیم؛ در نگاه این جاهلیت مدرن، زن ابزار توسعه تجارت و نیل به اغراض سیاسی و طعمهای برای مقاصد اطلاعاتی است.
محسنی اژهای با اشاره به تلاش دشمنان برای ضربه زدن به جامعه ما از ناحیه موضوع حجاب گفت: اسلام در قالب عفاف و حجاب، سازوکاری تعبیه کرده که از گوهر گرانبهای زن حفاظت و عطوفت و نجابت و لطافت و زیبایی زنان با هم حفظ شود و از این طریق، زن در عرصههای مختلف زندگی اجتماعی بدرخشد.
پیش از سخنان رئیس دستگاه قضا، «محمدباقر الفت» معاون منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضاییه با بیان اینکه در مجموعه واحدهای دادگستری و ستاد قوه قضاییه، ۱۵ هزار بانو اشتغال دارند، گفت: حسب دستورها و تاکیدهای ریاست قوه قضاییه، توزیع عادلانه پستها و مناصب در دستگاه قضا یکی از رویکردهای اصلی معاونت منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضاییه است.
الفت تصریح کرد: توزیع عادلانه پستها و مناصب میان مردان و زنان شاغل در بسیاری از سازمانهای کشور، مانند دستگاه قضایی نیست و قوه قضاییه در این زمینه توفیقات زیادی کسب کرده است.
وی افزود: با توجه به اینکه ۵۰ درصد داوطلبان آزمون استخدامی کادر اداری قوه قضاییه در سال ۱۴۰۰ را بانوان تشکیل میدادند، بر همین اساس ۵۰ درصد جذبشدگان این آزمون نیز از خانمها خواهند بود.
معاون منابع انسانی و امور فرهنگی قوه قضاییه ادامه داد: بانوان شاغل در قوه قضاییه در ۲ بخش اداری و قضایی دارای سِمتهایی هستند و نسبت حضور و فعالیت بانوان در سِمتهای قضایی نسبت به تعداد کل قضات، آمار قابل توجهی است؛ همچنین بانوان شاغل در بخشهای اداری دستگاه قضا نیز در سمتهای مدیریتی، کارشناسی و مشاورهای منشأ خدمات زیادی به دستگاه قضایی و مراجعان هستند.
براساس این گزارش، در این مراسم هشت نفر از نمایندگان بانوان مسئول و شاغل در بخشها و سِمتهای قضایی و اداری قوه قضاییه به بیان دیدگاهها و نقطهنظرات خود پرداختند.
«المیرا نقیزاده» سرپرست دادسرای ناحیه ۲۶ تهران ضمن اشاره به اهتمام دادگستری و دادسرای تهران در زمینه انتصاب بانوان در پستهای مدیریتی و نظارتی، گفت: بانوان شاغل در بخشهای مختلف دستگاه قضایی استان تهران توانستهاند با عملکرد قابل دفاع خود، پاسخ اعتماد مدیران را به خوبی بدهند.
وی گفت: به نمایندگی از قضات زن کشور، اقدام آمریکا و متحدانش در لغو عضویت جمهوری اسلامی ایران از کنوانسیون مقام زن سازمان ملل متحد که مصداق بارز نقض حقوق زنان ایرانی است را محکوم کرده و تقاضا دارم که مسئولین امر، تدابیر مناسب را برای پاسخ به این اقدام اتخاذ کنند.
«آسیه بلوک آذری» کارشناس مسئول قضایی اداره کل امور اداری کارکنان اداری قوه قضاییه نضمن تشریح مقولهها و مصادیقی از شئون امنیت اجتماعی، امنیت حقوقی، امنیت اخلاقی و امنیت شغلی برای بانوان شاغل در دستگاه قضایی، خواستار اتخاذ تدابیر لازم از سوی مسئولان ذیربط در زمینههایی نظیر افزایش دوره مرخصی زایمان برای بانوان شاغل در عدلیه و توسعه دورکاری زنان دارای فرزند خردسال در دستگاه قضایی شد.
«خورشید کیهانی» دادیار معاونت نظارت و بازرسی تهران با اشاره به توزیع عادلانه پستها و سِمتهای قضایی در مجموعه دادسرا و دادگستری استان تهران اظهار داشت: در مجموعه دادسرا و دادگستری استان تهران، بانوان در پستهای حساس و مهم قضایی همچون «معاون دادستان»، «سرپرست دادسرای عمومی و انقلاب ویژه نوجوانان»، «سرپرست ناحیه ۲۵ و ناحیه ۲۶»، «سرپرست دادسرای کارکنان دولت»، «حوزه معاونت زنان، کودکان و خانواده»، «معاونت نظارت، بازرسی و ارزشیابی قضات»، «دادیار جانشین سرپرستان دادسراهای نواحی تهران»، «سرپرست واحدهای اجرای احکام و اظهارنظر»، «دادیار ارجاع و دفاع از کیفرخواست» و «دادیار و بازپرس تحقیق» و به طور خاص در دادسراهای کارکنان دولت، اقتصادی و فرهنگ و رسانه، به نحو مطلوب، موثر و مثالزدنی انجام وظیفه میکنند.
«زهراسادات جلالینسب» رئیس اداره نظارت و پایش برنامههای معاونت راهبردی قوه قضاییه با اشاره به نقش بسزای بانوان در اجرای صحیح و دقیق وظایف محوله و تحقق اهداف عالی قوه قضاییه گفت: انتظار ما از مسئولان و مدیران دستگاه قضایی آن است که در کادرسازی نیروی انسانی با اعتماد به توانمندیهای همکاران خانم، فرصت خدمت بیش از پیش ایشان در سطوح مدیریتی را فراهم کنند.
«سمیرا مسعودی» دادیار اظهارنظر دادسرای کارکنان دولت گفت: زنان پاکدامن که شغل شریف قضاوت را برگزیدند، فرشتگانی هستند که فضای رسمی و قانونمند دستگاه قضا را به مکانی که مظلوم در آن احساس آرامش و احقاق حق کند، تبدیل کردهاند؛ خدمات بانوان شاغل در دستگاه قضایی با تمام مشکلات فرارو و سختی کار، زمانی آنها را خرسند میکند که حق مظلومی را از ظالمی بستانند؛ علیرغم کارنامه درخشان و توانمندیهای اثبات شده، هنوز بانوان جایگاه واقعی خود را در دستگاه قضایی کسب نکردهاند.
«جعفری» کارشناس مسئول طرح و برنامه حوزه ریاست قوه قضاییه گفت: پیشنهاد میشود یک ساختار اجرایی تحت عنوان امور بانوان یا خانواده در حوزه ریاست یا معاونت اول قوه قضاییه پیشبینی شود تا در راستای «بسترسازی مناسب جهت ارتقاء جایگاه و توانمندسازی بانوان شاغل در دستگاه قضایی»، «توجه به سلامت جسم و روان آنها با ارائه خدمات مشاوره»، «پیگیری اجرای مصوبات قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بالاخص ماده ۲۲ این قانون ناظر بر تکریم و حفظ حقوق مادر و کودک» و «توجه به شایستهسالاری در انتصابات به منظور لحاظ توانمندیهای بانوان شاغل برای تخصیص سمتهای مدیریتی» اقدام شود.
«گلپایگانی» فرمانده بسیج خواهران دستگاه قضا با اشاره به نقش برجسته زنان در جهاد تبیین به تأسی از حضرت زهرا (س)، اظهار کرد: استفاده بیشتر از ظرفیت زنان در گام دوم انقلاب، سبب بهبود شرایط خواهد بود؛ همچنین استفاده از ظرفیت حداکثری بانوان شاغل در قوه قضاییه در سِمتهای مدیریتی و اجرای هر چه بهتر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، سبب افزایش بازدهی بانوان شاغل خواهد شد.
«فاطمه محمدیپور» تقریرنویس دادستانی تهران با اشاره به موضوع بازنشستگی پیش از موعد بانوان شاغل حسب شرایطی که از آن برخوردارند، گفت: باید با برنامهریزی لازم در ابعاد مختلف اقتصادی و فرهنگی و اجتماعی، زمینههای ارتقاء هر چه بیشتر امنیت اخلاقی و رفاه اجتماعی بانوان را فراهم آورد.