به گزارش خبرشهر، یکی از مسائل مطرح امروز اقتصاد کشور تورم افسار گسیختهای است که وجود دارد و به بهانه افزایش قیمت ارز ایجاد شده است در این رابطه و چگونگی ایجاد این بی ثباتی در قیمت ارز با موسی الرضا ثروتی نماینده سابق مجلس شورای اسلامی گفت و گو کردیم.
وی با انتقاد از اینکه در دولت یازدهم قیمت ارز بدون پشتوانه تولیدی و در شرایط رکودی با فشار نگه داشته شده بود گفت: در آن زمان هر کارشناس اقتصادی چنین روزهایی را برای اقتصاد کشور پیش بینی میکرد و بعضا نیز به دولت بابت این موضوع هشدار میداد.
این کارشناس اقتصادی با تصریح به اینکه تعیین قیمت ارز وابسته به تولید ناخالص داخلی است گفت: یعنی به میزانی که تولید کشور افزایش یا کاهش پیدا میکند بایستی قیمت ارز نیز دچار نوسان شود.
* اشکال راهبردی دولت نادیده گرفتن رکود حاکم بر کشور
ثروتی با تبیین مسألهای که شرایط اقتصادی کشور را آشفته کرد گفت: اشکال راهبردی تیم اقتصادی دولت نادیده گرفتن رکود حاکم بر کشور بود و به تبع آن اقدامات متناسب با شرایط رکودی انجام نشد.
وی با انتقاد از اینکه نادیده گرفتن رکودی که به صورت مکرر اقتصاددانان هشدار میدادند باعث کاهش تولید ملی شد و دولت به هر انگیزهای مجبور شد که به صورت تصنعی قیمت دلار را نگه دارد گفت: اگر قیمت ارز به صورت طبیعی بالا رود زیاد به اقتصاد کشور و معیشت مردم صدمه نمیزند اما وقتی با فشار قیمت نگه داشته میشود مثل فنری میماند که وقتی باز شد ارتعاش آن بسیار بیشتر میشود و دیگر غیر قابل کنترل میشود و این شرایط مورد خواست سود جویان و به ضرر عامه مردم است که دارای درآمد ثابت هستند.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در تبیین اشکال دیگر تیم اقتصادی دولت گفت: اعتماد بیش از حد متعارف به گشایشهای بیرونی نیز در به وجود آمدن شرایط فعلی بی تأثیر نبود مثلا انتظار دولت از گشایشهای برجام این بود که ۱۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد کشور تزریق کند که این اتفاق رخ نداد و در کل برجام ۳ میلیارد دلار وارد اقتصاد کشور کرد و باز تحریمها ادامه داشت و برداشته نشد.
ثروتی با اشاره به همزمانی روی کار آمدن ترامپ در آمریکا با چنین وضعیتی در اقتصاد کشور گفت: چنین شرایطی اینگونه وانمود کرد که این اتفاقات نشأت گرفته از فشارهای ترامپ علیه ملت ایران است در صورتی که تحریمها هیچ تأثیری در شرایط موجود نداشت.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به انتقادات دولت از دولت قبل که عامل بالا رفتنقیمت ارز و کالاها را خود شیفتگی این دولت و عدم مشورت با اقتصاددانان میدانست گفت: دقیقا انتقادی که رئیس جمهور از دولت دهم میکرد در مورد دولت خودش نیز صادق است؛ زیرا شخص رئیس جمهور اقتصاددان نباشد عیب نیست اما اینکه به بدیهیات مسائلی که اقتصاددانان بیان میکنند بی تفاوت باشد اشکال دارد.
* خطا بودن نگه داشتن زوری قیمت ارز
وی با بیان اینکه هر اقتصاددانی در هر کجای دنیا و با هر سلیقه ای به این نکته اذعان دارد که قیمت ارز بر اساس میزان تولید داخلی کم و زیاد میشود گفت: بنابراین هر اقتصاد دانی نگه داشتن قیمت ارز را با فشار اشتباه میداند در نتیجه میتوان گفت علت اصلی وضع فعلی اقتصاد کشور عدم مشورت و به کار بستن توصیههای اقتصاد دانان است.
ثروتی با تذکر به اینکه اکنون نیز راهکار برون رفت وضع فعلی صرف برگزاری جلسه با اقتصاددانان نیست بلکه عملیاتی کردن نظرهایشان است گفت: این که دولت به عملیاتی کردن نظرهای کارشناسان و اقتصاددانان اهتمام داشته باشد جزو دغدغههای مقام معظم رهبری نیز است.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با یادآوری نقش کارآمدی قوا در ثبات قیمت ارزو عدم ارتباط آن با تحریمها گفت: همین که قوه قضائیه قاطعانه تهدید به اعدام سه تن از افراد مؤثر در نوسانات نرخ ارز کرد نرخ ارز روند نزولی پیدا کرد؛ زیرا مخلین نظام ارزی که دست نشانده سیرویسهای جاسوسی کشورهای منطقه برای بی ثباتی ارزی کشور بودند مجبور شدند خودشان را جمع و جور کنند.
وی با ابراز اینکه دولت قانون رفع موانع تولید را سه سال است انجام نمیدهد گفت: مجلس نیز به این مسأله اذعان داشت که دولت این قانون را انجام نمیدهد.
* عامل تعلل اروپائیان بعد خروج ترامپ از برجام؛ انتظار برای فروپاشی نظام ایران
ثروتی با تصریح به اینکه اروپائیان نیز قابل اعتماد نیستند گفت: ترامپ به خیال خام خود به اروپائیان گفته بود که با فشارهای اقتصادی که به ایران وارد میکند کار نظام ایران دو ماه تمام و تعلل اروپائیان بعد از خروج آمریکا از برجام به همین سبب بود حال سؤال این است اعتماد به چنین کشورهایی که منتظر فروپاشیتان هستند عاقلانه است یا کار احمقانهای است.
* سیاسی کاری آفت امروز اقتصاد کشور
وی آفت فضای اقتصادی را سیاسیکاری دانست و افزود: مثلا یک وزیری سه بار به جهت ناکارآمدی به استیضاح کشانده میشود اما هر بار به جهت بازیهای سیاسی به استیضاحش رأی منفی داده میشود که در نهایت خودش استعفا میدهد و بعد به نارکارآمدی خود اذعان می کند و آن را مرتبط با فضای حاکم میداند اما سؤال این است شناخت فضای حاکم ۵ سال زمان میخواست که ۵ سال لکومتیو اقتصاد کشور را در رکود باقی گذاشتید؟
* چگونه زندگی اشرافی مدیران ارشد مانع تصویب بسته حمایتی برای مردم در مجلس شد
این کارشناس اقتصادی با انتقاد از رخنه مسئولانی با ثروتهای کلان در سطح وزیر و مدیر ارشد کشور گفت: توصیه بنیانگذار جمهوری اسلامی و مقام معظم رهبری برای نسپردن مسئولیت به کاخ نشینان صرفا یک توصیه اخلاقی نیست بلکه این مسئولان نمیتوانند درد مردم را درک کنند که چگونه میتوان در شرایط فعلی با یک میلیون دویست هزار تومان زندگی کرد.
ثروتی افزود: در همین رابطه اگر مصوبهای یا برنامهای بخواهد برای حمایت از مستضعفین جامعه اجرایی شود جلوی آن گرفته میشود کما اینکه طرح مجلس برای حمایت از کالاهای اساسی مورد نیاز مردم به صحن مجلس آورده میشود نماینده دولت با ادعای اینکه در برنامه کاری دولت بسته های حمایتی است از تصویب این مصوبه جلوگیری میکند در حالی که منظورش از ارائه بسته همان بستههای حمایتی برای بهزیستی و کمیته امداد بوده است که مجلس نهم آن را مصوب کرده است و دولت مؤظف است هر سه ماه یکبار بستههای حمایتی برای اقشار آسیبپذیر جامعه اختصاص بدهد.
وی با انتقاد از عدم گردش سیستم مدیریتی کشور گفت: وزیر صنعت،معدن و تجارت اگر توانمند بود که در وزارتخانهی مهمی چون وزارت صنعت کارآیی میداشت و الا چرا باید مجدد برای وزارتخانهای دیگر انتخاب میشود آیا وحی منزل آمده است که وزرا همین افراد باید باشند و کس دیگری نباید وارد چرخه شود که کشور مجبور باشد وزرای دهه پنجاه را تحمل کند.
* شائبه سیاسیکاری با انتقال یک وزیر ناکارآمد به وزارتخانه دیگر
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه وزارت کار احتیاج به مدیری تحول گرا دارد گفت: وزیری که کارنامه منفی او در یک وزارتخانه دیگر مشهود است چه ضرورت دارد که او را به یک وزارتخانه دیگر بفرستیم کما اینکه با تیم دولت نیز هماهنگ نیست چرا که وقتی رئیس دولت اعلام کرد اسامی ارز بگیران اعلام شود این فرد از مخالفین اعلام اسامی ارز بگیران بود چنین شرایطی این شائبه را به وجود میآورد که آنچه در بستن کابینه بیش از کارآئی و هماهنگی اهمیت دارد بازیهای سیاسی و تقسیم بر اساس سهم جناحی است.
منبع: تسنیم
مطالب مرتبط: