نماد سایت پایگاه خبری تحلیلی خبرشهر

مشکل قوت لایموت شهریاری‌ها؛ مردم با وسوسه نان سبوس‌دار در دام تبلیغات گرفتار نشوند+ فیلم

به گزارش خبرشهر،  مدتی است از کنار هر نانوایی در شهریار که می‌گذری تابلوی “نان با سبوس اضافه” به چشم می‌خورد و با وجود گران‌تر بودن قیمت صف طولانی از مشتریان خود را دارد. اما آیا سبوس اضافه دلیلی بر بالا بودن ارزش تغذیه‌ای نان است؟ آیا سبوس آردها کم شده که حالا نانواها سبوس اضافه به نان می‌زنند؟
قطعاً نان سبوس‌دار نان کامل‌تری است و هر نانی بسته به نوع و بافت خود میزان سبوس‌گیری مشخصی دارد که بر همان مبنا نیز قیمت آن‌ها مشخص شده است بنابراین دلیلی بر اضافه کردن سبوس‌ بیشتر به خمیر نان و افزایش قیمت آن وجود ندارد و به نظر می‌رسد فرهنگ‌سازی و فهم نادرست سبب تمایل بیشتر مردم به استفاده از نان سبوس‌دار شده است.
به یکی از همین نانوایی‌های که نان سبوس‌دار پخت می‌کرد رفتم چند نفری در صف بودند صف نانوایی هم از آن دسته صف‌هایی است که کافی است نیم ساعت در صف باشی تا تمام اخبار محله و شهر و حتی آخرین اخبار آمریکا و غیره درست و نادرستش دستت بیاید. افرادی که در صف بودند باورشان این بود که نان سبوس‌دار درمان بسیاری از بیماری‌هاست.
یکی می‌گفت سبوس گندم خواص دارویی دارد و برای پوکی‌استخوان، کم‌خونی و چاقی خیلی خوب است و دیگری در شبکه‌های اجتماعی خوانده بود که بسیاری از کاربران استفاده از سبوس را برای جلوگیری از ریزش و سفید شدن زودهنگام موی سر توصیه کرده بودند.
همه این موارد شاید در مورد نان سبوس‌دار درست باشد اما آیا سبوس‌ اضافی در نان هم همین خاصیت‌ها را دارد؟ به نظر می‌رسد امروز آبروی نان سبوس‌دار قربانی تبلیغات نان با سبوس اضافی شده است که این روزها در هر جمع واقعی و مجازی دست به دست می‌چرخد و حاصلی جز بیماری‌های پنهان و تحمیل هزینه‌های اضافی برای خرید نان ندارد.
محمدهادی ناصح رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان شهریار در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه سبوس‌های فله‌ای موجود در برخی نانوایی‌ها فاقد پروانه ساخت بهداشتی بوده و برای مصرف غیرانسانی است اظهار داشت: مدتی است که نه تنها در شهریار بلکه در بسیاری دیگر از مناطق کشور نانوایی‌ها در هنگام پخت نان با اضافه کردن موادی همچون سبوس و کنجد پول بیشتری از مردم دریافت می‎‌کنند در حالی که این موضوع اقدامی غیراصولی بوده و منفعتی برای مردم ندارد.
وی بیان کرد: برخی نانوایی‌ها در شهریار برای پخت نان بیش از حد نصاب سبوس‌گیری می‌کنند در حالی که سبوس‌گیری مطلوب در شرکت‌های تولید آرد باید بین ۷ تا ۱۲ درصد متفاوت برای انواع نان باشد و برای سنگک نیز این شرایط با درصد سبوس‌گیری ۷ درصد بهترین شرایط است.
رئیس شبکه بهداشت و درمان شهرستان شهریار با بیان اینکه سبوس گندم زمانی از مطلوبیت لازم برخوردار است که همراه با آرد بوده و در شکل خمیر نان فرصت تخمیر داشته باشد افزود: سبوس باید همراه آرد تخمیر شود اما این مهم امروز عملاً اتفاق نمی‌اُفتد و بسیاری از نانوایی‌هایی که در شهریار در حال خدمات‌دهی به شهروندان هستند اقدام به افزودن غیراصولی سبوس به نان می‌کنند که علی‌رغم باوری که برای عموم ایجاد شده است این موضوع هیچ منفعتی در سلامتی افراد ایجاد نمی‌کند.
ناصح خاطرنشان کرد: سبوس‌هایی که امروز در برخی نانوایی‌ها وجود دارد در شرایطی غیربهداشتی نگهداری می‌شود و این شرایط خود ممکن است به جهت ایجاد قارچ و آلودگی‌های میکروبی ثانویه و غیره باعث ایجاد بیماری در افراد شود و در کلامی دیگر به جهت اینکه این سبوس‌ها عمدتاً موارد مصرف دامی دارد نباید توسط انسان مصرف شود.
با این اوصاف هر چند مصرف سبوس نان مفید است اما اگر بیش از اندازه در خمیر نان مورد استفاده قرار گیرد قطعاً به دلیل فیبر زیاد و کمبود آهن و روی، عوارض بسیاری را برای مصرف‌کننده ایجاد می‌کند. از سوی دیگر سبوس فله‌ای که به نان اضافه می‌شود اگر تخمیرش در نان به خوبی صورت نگیرد ضررش بیشتر از فوایدش است و همچنین به دلیل استفاده فله‌ای از سبوس که بعضاً در معرض آلودگی‌های قارچی و میکروبی قرار دارد و به راحتی نیز قابل شناسایی نیست می‌تواند آثار زیانباری بر سلامت افراد داشته باشد.

 

 

منبع: تسنیم

خروج از نسخه موبایل