احتمال لغو برگزاری ۲ کنکور در سال؛ تغییرات آزمونها کِی تمام میشود
از سال ۱۳۹۹ که شیوع ویروس کرونا به اجبار شرایط برگزاری آزمونهای کشوری از جمله کنکور سراسری، آزمون کارشناسی ارشد و آزمون دکتری را تغییر داد، آزمونهای کشوری دستخوش تغییر در تقویم زمانی شدند. پس از آن با توجه به مصوبه قانونی که در سال ۱۴۰۰ برای کنکور سراسری مصوب شد، مقرر شد که کنکور سراسری دوبار در سال برگزار شود.
به گزارش خبرگزاری خبرشهر، براساس ماده واحده «سیاست ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه)» که در جلسه ۸۴۳ مورخ ۱۵ تیرماه ۱۴۰۰ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید و همچنین ماده واحده «تکمیل و اصلاح موادی از سیاستها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه) که در جلسات ۸۵۵ و ۸۶۳ مورخ ۵ بهمن ۱۴۰۰ و ۱۷ خرداد ۱۴۰۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است، مقرر شد کنکور دو بار در سال برگزار شود.
براساس ماده ۲ که نمره کل در نظر گرفته شده است نمره کل آزمون اختصاصی: نمرهکل آزمون اختصاصی، میانگین وزنی نمرات ترازشده دروس تخصصی در هرگروه آزمایشی است. این آزمون برای پذیرش در سال تحصیلی ۱۴۰۲ و بعد از آن در هر سال دو بار برگزار و نتیجه آن حداکثر برای دو سال و صرفاً برای همان گروه آزمایشی متقاضی معتبر است. نمرهکل سابقه تحصیلی نیز شامل میانگین وزنی نمرات تراز شده سابقه تحصیلی دروس عمومی و تخصصی است.
در تبصره ۱ این ماده عنوان شده است: عناوین و ضرایب دروس آزمون اختصاصی و سابقه تحصیلی در هر یک از گروههای آزمایشی توسط شورای سنجش و پذیرش دانشجو تعیین و هر سه سال قابل بازنگری خواهد بود و حداقل دوسال قبل از اجرا باید اطلاع رسانی عمومی شود و زیرگروهها برای پذیرش از سال تحصیلی ۱۴۰۲ و بعد از آن، در هر گروه آزمایشی حذف میشود.
بنابراین علاوه بر اینکه کنکور سراسری باید دو بار در سال برگزار شود و دو سال هم نمره داوطلب معتبر است، علاوه بر آن حداقل دو سال قبل باید ضرایب دروس اطلاع رسانی شود.
کنکور سراسری سال ۱۴۰۲ در دو بازه زمانی دی ماه ۱۴۰۱ و تیرماه ۱۴۰۲ برگزار شد و پس از آن به دلیل برگزاری کنکور در دو نوبت در سال، آزمونهای کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی از بهار به زمستان تغییر فصل دادند. پس از آن کنکور سراسری سال ۱۴۰۳ در دو نوبت اردیبهشت ماه و تیرماه سال ۱۴۰۳ برگزار شد.
همین امر باعث شد که باز هم کنکورهای تحصیلات تکمیلی از جمله کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی به زمستان بروند. این در حالی است که پیش از این آزمونهای کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی فقط در زمان کرونا با تغییر زمانی مواجه شده بودند و پیش از آن در اردیبهشت ماه برگزار میشدند و کنکور سراسری نیز در تیرماه برگزار میشد.
تغییرات فصلی و زمانی و مشکلات برنامه ریزی داوطلبان آزمونها
مساله اصلی این است که داوطلبان باید از یک سال قبل در جریان تغییرات زمانی و تقویم آزمونها باشند اما با وجود اینکه برای کنکورهای کشوری اطلاع رسانی از سال قبل صورت میگیرد این تلاطم و تغییرات فصلی و زمانی، برنامه ریزی داوطلبان را با مشکل مواجه میکند.
در زمستان سال ۱۴۰۳ که دو آزمون کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی در ابتدای اسفند برگزار شد، بخشی از داوطلبان با تشکیل کارزارهایی مخالفت خود را با زمان برگزاری این آزمونها اعلام کردند. داوطلبان معتقد بودند مشکلات رفت و آمد و حاضر شدن در جلسه آزمون در زمستان به مراتب بیشتر است و با توجه به شرایط آب و هوایی بسیاری از مناطق کشور درگیر مشکلات ناشی از سرما و برف هستند.
پیش از این هم قبل از دوران کرونا که یک بار آزمونهای کارشناسی ارشد و دکتری در زمستان برگزار شده بود، داوطلبان به این موضوع معترض شدند و در همان زمان مسئولان وقت تاکید کردند که با نظرسنجیهای صورت گرفته مقرر شده است که دیگر در زمستان آزمونهای کشوری برگزار نشود تا مشکلات ناخواسته و تغییرات آب و هوایی لطمهای به شرایط داوطلبان نزند.
ضمن اینکه سازمان سنجش آموزش کشور به عنوان متولی و مجری آزمونهای کشوری با محدودیتهای زمانی از جمله برنامه ریزی برای آغاز سال تحصیلی، ماه مبارک رمضان، ترافیک برگزاری آزمونها و … مواجه است. بارها از سوی مسئولان سنجش عنوان شده است که تقریباً در هر ماه یک آزمون برگزار میشود و آزمونها تنها محدود به سه کنکور کشوری نیستند.
رئیس سازمان سنجش: امیدوارم پیشنهاد سازمان سنجش مورد موافقت قرار گیرد که آزمون سراسری یک بار در سال برگزار شود و در صورتی که این پیشنهاد به تصویب برسد زمان برگزاری آزمونهای کارشناسی ارشد و دکتری را نیز تغییر دهیم با توجه به این مساله دکتر رضا محمدی معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در پاسخ به دغدغه داوطلبان گفت: پیشنهاد سازمان سنجش آموزش کشور به شورای عالی انقلاب فرهنگی این بوده است که کنکور سراسری یک بار در سال برگزار شود و برای همان سال اعتبار داشته باشد چراکه یکی از چالشهای مهمی که اکنون سازمان سنجش با آن مواجه است بحث اعتبار دو ساله آزمون است.