روز گذشته ۲۶۱۵ مورد به کرونا مبتلا شدند و دوباره آمار مرگ و میر بر اثر کرونا سه رقمی شد و رکورد زد، تعداد کل مبتلایان در کشور به ۲۰۰ هزار و ۲۶۲ نفر و تعداد کل قربانیان به ۹ هزار و ۳۹۲ نفر افزایش پیدا کرد. بر اساس اعلام وزارت بهداشت ۱۲۰ نفر جان خود را بر اثر ابتلا به کرونا از دست دادند و خانوادههای آن داغدار شدند و غریبانه به سوگ عزیزان خود نشستند.
روند ابتلا به کرونا در برخی مناطق به ویژه استانهای قرمز صعودی شده است چرا که رعایت پروتکلهای بهداشتی کاهش درصدی داشته و به ۲۰ درصد رسیده است و بسیاری از افراد فکر میکنند که کرونا تمام شده یا ضعیف شده است.
همه اینها در حالی است که برخلاف باور مردم به گفته متخصصان نه تنها کرونا تمام نشده بلکه چموشتر شده و حالا این ویروس هزار و یک چهره پیدا کرده است و هر روز علائم آن دست خوش تغییر میشود.
از ابتدای شیوع کرونا تاکنون نکته مشترک همه پروتکلهای بهداشتی نشان داده که رعایت فاصله گذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و شست و شوی دستها مهمترین راه کنترل و مقابله با کروناست، تا زمانی که واکسن کرونا کشف نشود، تنها رعایت بهداشت فردی و اجتماعی میتواند از ابتلا به کرونا پیشگیری کند.
ستاد ملی مقابله با کرونا در اردیبهشتها به دنبال دو رقمی شدن فوتیها و کاهش موارد ابتلا به کرونا به منظور کمک به زندگی و معیشت مردم بازگشاییها را به ترتیب انجام داد و پروتکلهای بهداشتی بازگشایی مشاغل مختلف تدوین و ابلاغ شد، وزارت بهداشت به مردم توصیه کرد که با رعایت پروتکلهای بهداشتی، به زندگی عادی بازگردند و موارد تخلف را هم گزارش کنند.
برخی مردم فکر کردند بازگشایی به معنای تمام شدن کروناست، حالا برخی مناطق مانند استانهای جنوبی کشور در وضعیت قرمز کرونایی قرار گرفته اند و روند بستری مبتلایان به کرونا افزایش پیدا کرده و تختهای مراکز درمانی پر شده اند، این وضعیت موجب شده است که استانداران از ستاد ملی مقابله با کرونا درخواست کنند که برای عملکرد استانی به آنها تفیض اختیار شود تا بتوانند در صورت نیاز محدودیتهای کرونایی را بازگردانند تا جلوی تاخت و تاز ویروس کرونا گرفته شود.
حسن روحانی رییس جمهور پنجشنبه هفته قبل گفت: باید محدودیتها به صورت نقطهای و نه یکپارچه در استانها اجرا شود و در عین حال این محدودیتها صرفا باید با هماهنگی و مجوز کمیتههای تخصصی درمانی و اجتماعی امنیتی در مرکز اجرا شود.
به گفته وزیر بهداشت مقابله با کرونا مثل کشتی یا مسابقه فوتبال است و باید تا دقیقه آخر مراقب بود تا در زمین کشتی خاک نشد یا دقیقه ۹۰ گل نخورد.
کاهش ۵۵ درصدی رعایت پروتکل های بهداشتی
حالا کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی، برگزاری مجالس عروسی و عزا، سفرهای غیرضروری و استفاده نکردن از ماسک موجب شده است تا روند ابتلا به کرونا در برخی مناطق کشور صعودی شود و تختهای بیمارستانی باز هم رنگ بیمار کرونایی به خود ببینند.
فرهادی معاون مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت اظهار کرد: وضعیت اجرای پروتکلها در کشور تا تاریخ ۲۷ اردیبهشت ماه در حد مطلوب بود و تا میانگین ۷۷.۵۷ درصد مردم و محلهای کسب و کار صنعتی شامل اصناف و صنعت پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکردند.
او اظهار کرد: متأسفانه تا قبل از مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا در تاریخ ۱۵ خرداد ماه میانگین رعایت پروتکلهای بهداشتی در کل کشور به ۲۲.۶۶ درصد کاهش کرد و متاسفانه در شهر تهران که گلوگاه اصلی مراودات و کسب و کار در کشور محسوب میشود، میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی به ۱۰.۵۴ درصد کاهش پیدا کرد و این آمار زنگ خطری را برای ما به صدا در میآورد.
فرهادی گفت: اگر بخواهیم زندگی و کسب و کار را با ویروس داشته باشیم و به کرونا مبتلا نشویم، باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنیم، متاسفانه شرایط در شهر تهران نسبت به سایر استانها بدتر بوده و به دلیل بالا بودن جمعیت، حمل و نقل و تردد زیاد و مسافرتهای درونشهری رعایت پروتکلهای بهداشتی در شهر تهران وضعیت خوبی ندارد و شرایط ناامید کننده است. ما عملا ما زمانی میتوانیم بازگشاییها را ادامه دهیم که بتوانیم با ویروس کووید ۱۹ هم زیستی پیدا و پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنیم.
برای بازگشت محدودیتهای کرونایی تصمیم گیری عاجل شود
علی اکبر حق دوست رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی کرونا گفت: در سطح کشور افزایش موارد ابتلا به کرونا و بیماری کووید ۱۹ را داریم البته هنوز میزان مرگ و میر خیلی زیاد نشده و امیدواریم مرگ و میر این بیماری زیاد نشود، علت افزایش تعداد مبتلایان کرونا نیز بخشی به علت افزایش تست و بخشی نیز به علت کاهش محدودیت هاست.
او گفت: واقعا باید برای بازگشت محدودیتها تصمیم عاجل و جدی گرفته شود. حتما باید به گونهای تصمیم گیری شود که مردم بیشتر نکات بهداشتی را رعایت کنند حتی اگر قرار باشد نوعی آزادسازی اجرا شود باید به گونهای باشد که مردم اصول فاصله گذاری فیزیکی را رعایت کنند.
رئیس کمیته اپیدمیولوژی ستاد ملی کرونا افزود: نگرانی برای این است که متاسفانه وضعیت اپیدمی این بیماری برای مردم عادی شده است و بخش زیادی از مردم اصول بهداشت فردی و اجتماعی و فاصله گذاری را را رعایت نمیکنند.
او گفت: وزارت بهداشت به طور رسمی خواسته است، در جاهایی که میزان شیوع و آلودگی کرونا بیشتر است، محدودیتهای کنترل شده بیشتری اعمال شود، البته نه به شدت شرایط قبلی و شبیه قرنطینه، اما درخواست وزارت بهداشت این است که محدودیتهای هوشمند به گونه جدی تری در شهرهای آلودهتر اجرا شود که امیدوارم مورد توجه قرار گیرد.
اختیار اعمال محدودیتهای کرونایی به استانداران
حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره بازگشت محدودیتهای کرونایی به ویژه در استانهای قرمز در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: با توجه به تفاوتی که به گستردگی کشور، تنوع فرهنگی و جمعیت بالا ویروس کرونا در استانهای مختلف با فاصله زمانی و وقوع متفاوتی بروز کرده است و به همین دلیل برخی تصمیم گیریها باید کشوری و برخی استانی باشد.
معاون کل وزارت بهداشت بیان کرد: ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم گیری کرده است تا برای سهولت بیشتر و اثرگذاری بیشتر برخی تصمیمات در استانها با هماهنگی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و وزیر کشور گرفته شود و با این تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا استانداران استانهایی که در وضعیت قرمز کرونا قرار دارند، اختیار استانی برای تصمیم گیری خواهند داشت.
علل افزایش موارد ابتلا و بستری کرونا در برخی استان ها
حریرچی درباره سفرهای استانی خود به استان های جنوبی و غربی در روزهای اخیر بیان کرد: این استانها موج اول کرونا را تجربه نکرده بودند و با شیوع کرونا، بازگشاییها و برخی ملاحظات فرهنگی و اجتماعی شاهد افزایش موارد ابتلا در این استان ها هستیم.
معاون کل وزارت بهداشت بیان کرد: در بیشتر استانها از نظر وضعیت تختهای بیمارستانی شرایط مطلوبی داریم و مشکلی وجود ندارد، اما اگر مردم همراهی نکنند و پروتکلهای بهداشتی رعایت نشود، در برخی استانها ممکن است نیاز به افزایش تختهای بیمارستانی داشته باشیم.
حریرچی همچنین از برگزاری مراسمهای عروسی و عزا در برخی استانها گلایه کرده و خواستار ورود استانداران برای برخورد با متخلفان شده بود .
به گفته معاون کل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مردم در کارواش عروسی میگیرند و ۱۲۰ نفر در یک مراسم عروسی به کرونا مبتلا شدند.
عادی سازی کرونا و احتمال بازگشت محدودیتهای کرونایی
علیرضا رییسی درباره احتمال بازگشت تعطیلیها و محدودیتها در شرایطی که تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در کشور رو به افزایش است، بیان کرد: در حال حاضر از عادی سازی شرایط بیشتر از ویروس کرونا میترسیم. این عادی سازی کرونا است که مشکل ایجاد میکند و افراد در جمعها حاضر میشوند یا مجالس عروسی برگزار میکنند.
رییسی گفت: تاکنون ۲۹۰ هزار واحد صنفی متخلف که پروتکلهای بهداشتی را رعایت نکردهاند، تعطیل کرده ایم البته این کافی نیست و یک طرف موضوع، مردم هستند که اگر پروتکلها را رعایت نکنند، همین مشکل وجود دارد و باز باید برخی مراکز و اماکن تعطیل شوند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: اصلا علاقهای به تعطیلی یا بازگشت محدودیت نداریم، اما اگر شیوع بیماری افزایش پیدا کند، مجبور به این کار هستیم.
فاصله گذاری پویا گام دیگری برای مقابله با کرونا
حسین عرفانی رییس اداره مراقبت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت هم در مورد فاصله گذاری پویا گفت: معنی فاصله گذاری پویا این است که هر استان و شهرستان با توجه به وضعیت شیوع و بروز بیماری کووید ۱۹ و اینکه در وضعیت قرمز، زرد یا سفید قرار دارد و در منطقه پر خطر، با خطر متوسط یا کم خطر قرار دارد، در مورد میزان محدودیتها یا رفع محدودیتهای لازم در اپیدمی کرونا تصمیم بگیرد و یک نسخه واحد برای کل کشور نخواهیم داشت.
او افزود: ایران یک کشور پهناور است و وضعیت بیماری کووید ۱۹ در همه جای آن از یک الگوی واحد و یکسانی تبعیت نمیکند؛ در یک جا ممکن است با شیوع و بروز زیاد و در جای دیگر با شیوع و بروز کم این بیماری مواجه باشیم؛ بنابراین نمیتوانیم یک دستورالعمل واحد برای اپیدمی کووید ۱۹ برای کل کشور داشته باشیم.
عرفانی گفت: برای اجرای طرح فاصله گذاری پویا، اپلیکیشن ماسک در وزارت بهداشت طراحی شده که وضعیت شیوع کرونا در استانها و شهرستانهای مختلف را در مورد اپیدمی کووید ۱۹ نشان میدهد و مشخص میکند کدام شهرستانها در وضعیت قرمز، زرد یا سفید هستند. این اطلاعات هم هر ۵ روز تا یک هفته به روز رسانی میشود و مسئولان استانی بر اساس وضعیت استان و شهرستانهای خود برای مدیریت کرونا و اعمال محدودیت یا بازگشاییها تصمیم گیری میکنند.
در شرایط کنونی که مردم پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند، به نظر میرسد که تنها نسخه کشوری دری دوا نمیکند و برای مقابله با ویروس موذی و بی رحم کرونا که هر روز پردهای از چهره آن برداشته میشود، نیازمند نسخههای منطقهای و استانی هم هستیم، شاید با اعمال محدودیتهای استانی دوباره تلنگری به مردم وارد شود و بتوان پیش از اینکه کرونا ما را شکست دهد و قدرت بگیرد، مانع از قدرتمندی آن شویم و برای شکست این ویروس منحوس پیش دستی کنیم.