کمبود آهن؛ شایعترین اختلال تغذیهای
براساس آمار سازمان جهانی بهداشت ۴۲ درصد زنان باردار و ۳۰ درصد زنان غیر باردار که در سنین باروری ۱۵ تا ۵۰ سال هستند، از کم خونی رنج میبرند.
به گزارش خبرشهر، بیتا ابراهیمی راد افزود: آهن برای ساخته شدن گلبول های قرمز خون لازم است و جزآهن، مواد مغذی دیگری مثل اسیدفولیک، ویتامین ب۶، ویتامین ب۱۲، ویتامین سی و پروتئین ها هم برای خون سازی لازم هستند.
وی با اشاره به اینکه کودکان زیر ۵ سال و زنان باردار آسیب پذیرترین گروه های جمعیتی هستند، گفت: شایع ترین علل فقر آهن در نوزادان و بچه ها، نبود آهن کافی در رژیم غذایی آنها است.
بیتا ابراهیمی راد افزود: این عامل به خصوص در کشورهای در حال توسعه که مقدار آهن موجود در مواد غذایی کم بوده و بیماری هایی مثل مالاریا و سایر بیماری های انگلی روده ای شایع است، بیشتر وجود دارد.
مشاور تغذیه مرکز توسعه سلامت کیش گفت: شیوع فقر آهن در کشورهای در حال توسعه حدود ۲۵ تا ۳۵ درصد گزارش شده است.
بیتا ابراهیمی راد افزود: برخی افراد به دلیل برخی بیماری های مزمن مانند بیماران کلیوی،آهن از دست داده و یا قادر به جذب آهن نیستند، در نتیجه به کم خونی فقر آهن دچار می شوند.
وی علل کم خونی فقر آهن در افرادی که دچار بیماری زمینه ای نیستند را شامل موارد زیر برشمرد:
دریافت ناکافی آهن، در صورتی که فرد غذاهای حاوی آهن را مصرف نکند، مستعد ابتلا به فقر آهن می شود و این موضوع به ویژه در کسانی که در معرض خطر هستند می تواند مشکلات جدی تری ایجاد کند.
عادت های بد غذایی مانند عدم مصرف گوشت، مصرف غذاهای غیر خانگی مانند پیتزا و انواع ساندویچ های سوسیس و کالباس، تنقلات غذایی کم ارزش مانند چیپس ، پفک و شکلات که موجب بی اشتهایی و عدم مصرف مواد غذایی مورد نیاز می شوند، فرد را در معرض خطر کمبود آهن قرار می دهند.
تغییرات خلقی که موجب بی اشتهایی شوند و یا رژیم های نامناسب نیز که به محدودیت مصرف مواد غذایی بی انجامند، از عوامل دیگر مستعد کننده برای فقر آهن هستند.
ابتلا به بیماری های انگلی که معمولا در اثر رعایت نکردن اصول بهداشتی در مورد آب آشامیدنی، سبزی ها و میوه های خام و توالت ها افراد را مبتلا می کنند.
مصرف چای همراه یا بلافاصله پس از غذا. چای حاوی ماد های به نام تانن است که مانع از جدب آهن مواد غذایی می شود.
مصرف ناکافی مواد غذایی حاوی ویتامین سی نیز احتمال بروز کمبود آهن را افزایش می دهد. ویتامین سی یک عامل کمک کننده مهم به جذب آهن است. کمبود دریافت ویتامین سی موجب کاهش جذب آهن غذا و در نتیجه کمبود آهن می شود.
مصرف نان های حاوی جوش شیرین به علت اسیدفیتیک موجود، باعث کاهش جذب آهن می گردد.
مشکلات دندانی که منجر به بی اشتهایی یا مشکل در غذا خوردن می شوند، نیز به علت دریافت ناکافی مواد غذایی، فرد را مستعد کم خونی فقر آهن می کنند.
خونریزی های شدید عادت ماهیانه در دختران و زنان جوان
مشاور تغذیه مرکز توسعه سلامت کیش گفت: پیشگیری از کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن اقدامات مختلفی را در سطح فردی و اجتماعی می توان انجام داد و مهم ترین این اقدامات شامل آهن یاری ، غنی سازی مواد غذایی و تغذیه مناسب است.
منبع: صدا و سیما
مطالب مرتبط:
منبع خبر «عیسی وحدت جوان» است و پایگاه خبری تحلیلی خبرشهر در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 133170 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09351515083 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری تحلیلی خبرشهر مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
برچسب های :