یکشنبه, ۱ خرداد ۱۴۰۱ /
تلف شدن ۱۵۰ گوسفند در آتش‌سوزی دامداری سریال قربانیان «هوتک» تمامی ندارد/ کودک ۱۱ ساله به عنوان ششمین قربانی هفته اخیر جان باخت چادرخوابی همراهان بیماران بیمارستان کودکان تهران کشف ۶۰ تن برنج احتکار شده در «شهریار» اجتماع بزرگ سپاهیان محمدرسول الله (ص) با حضور سردار سلامی در جوار حرم امام راحل برگزار شد دفاتر ازدواج و طلاق الکترونیکی جایگزین دفاتر سنتی می‌شود ۹ فوتی دیگر کرونا در کشور شرایط نامناسب “شیر آفریقایی” در باغ وحش ارم ۳۱ اردیبهشت پایان سال تحصیلی/ اتمام امتحان دانش‌آموزان دبستانی تا ۱۲ خرداد دومین توله یوز آسیایی تلف شد مسابقات فوتبال لیگ برتر با حضور تماشاگران برگزار می‌شود فوت ۴ بیمار کووید۱۹ در کشور قاتل مامور پلیس به قصاص در ملأعام محکوم شد باله هزاران کوسه داخل کاسه‌های سوپ/ماجرای شبکه قاچاق کوسه در چابهار چه بود؟ از ببر بنگال باغ وحش ارم چه خبر؟ پشت پرده فعالیت تیم‌ پاسخگویی به «سوالات یارانه‌ای» چه می‌گذرد؟ افزایش خانوارهای «تک نفره» طی سال‌های اخیر/ «سنوات زناشویی» بیشتر شده است بازداشت عوامل زورگیری از یک خانم در شهرک وایین شناسایی ۲۵۵ بیمار جدید کرونا در کشور/ ۷ تن دیگر جان باختند توزیع کارت آزمون کارشناسی ارشد از ۲۵ اردیبهشت
کد خبر: 181088
تاریخ: ۱۸ آذر ۱۴۰۰ - ۸:۳۲
نویسنده خبر:
۰

شناسنامه ای برای زعفران ایرانی؛ طرحی که روی زمین ماند

سالهاست طرح شناسنامه دار کردن مزارع زعفران مطرح اما اجرای آن روی زمین مانده است.

به گزارش خبرگزاری خبرشهر، علی رغم آنکه قدمت زعفران ایران به ۳ هزار سال پیش باز می گردد، اما خام فروشی و فقدان شناسنامه یکی از چالش های پیش روی تولید این محصول به شمار می رود، این درحالی است که شورای ملی زعفران بحث شناسنامه دار کردن مزارع را از سال ۸۹ مطرح کرده است.

آمارها نشان می دهد که بیش از ۹۰ درصد زعفران دنیا در ایران تولید می شود.

مسئولان و دست اندرکاران بخش کشاورزی براین باورند که شناسنامه دارکردن مزارع زعفران منجر به حفظ اصالت کالا و صیانت از محصول ایرانی است که با این وجود دیگر نگران ثبت زعفران با کیفیت ایرانی بنام دیگر کشورها در بازارهای هدف نیستیم، ضمن آنکه بنابر آمار مستند می توان برنامه ریزی مدونی برای توسعه بازارهای هدف و کشت و کار این محصول داشت. این درحالی است که در شرایط کنونی آمار دقیقی از سطح زیرکشت و تولید این محصول نداریم و هرآنچه اعلام می شود، دقیق نیست که بتوان به ان استناد کرد.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می رویم تا درباره تاثیر شناسنامه دارکردن مزارع زعفران در امر تولید و صادرات و علل تعلل در اجرای این طرح طی سال های اخیر با خبر شویم:

آمار مستندی از سطح زیرکشت زعفران نداریم

غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: شناسنامه دار کردن مزارع زعفران یکی از مهم ترین اقداماتی است که باید آن را انجام داد.

وی گفت: در سال ۸۹ شورای ملی زعفران با همکاری جهاد کشاورزی طرح جامع زعفران را مطرح کرد و در کمیسیون کشاورزی و صحن‌ علنی مجلس تصویب شد، اما تاکنون اقدامی در این خصوص انجام نشده است.

میری ادامه داد: با شناسنامه دار کردن مزارع زعفران، تمامی اراضی کد دریافت می کنند که با این وجود محصول زعفران از زمان برداشت.

تمامی فرآیند برداشت، سورت و بسته بندی و صادرات زعفران ثبت شده است. با شناسنامه دار کردن زعفران مزارع، استان و شهر مشخص است و کشورهای دیگر نمی توانند زعفران تولید ایران را بنام خود ثبت کنند.

میری ادامه داد: آمارهای مربوط به سطح زیرکشت و تولید برآوردی است و هم اکنون آمار مستندی از سطح زیرکشت زعفران در استان های خراسان رضوی نیست، هرچند برآورد می شود که سطح زیر کشت ۱۲۵ هزار هکتار است.

خام فروشی چالش جدی پیش روی تولید زعفران

سید جعفر حسینی مشاور اسبق نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی گفت: زعفران ایران یکی از باکیفیت ترین زعفران های دنیاست که مورد پسند تمامی کشورهاست.

وی گفت: عدم برندسازی، فرآوری و خام فروشی این محصول موجب شده تا کمترین بهره را از زعفران داشته باشیم به طوریکه کشاورزان به دسترنج واقعی خود نرسیده است.

حسینی با تاکید بر برندسازی و تبلیغات گسترده زعفران ایران گفت: در توسعه کشت این محصول استراتژیک دقت لازم را نداریم و همواره توسعه کشت را بدون برنامه داشتیم که همین امر منجر به خرید حمایتی محصول در فصل برداشت شده است.

این مقام مسئول ادامه داد: با وجود آنکه مصرف داخل جوابگوی کل تولید نیست؛ بنابراین صادرات نیازمند برنامه بلندمدت است که متاسفانه نبود استراتژی و برنامه مدون موجب شده تا از کشورهای رقیب نوپا همچون افغانستان عقب بمانیم.

علی رغم آنکه طرح شناسنامه دار کردن زعفران در سال ۸۹ بصورت پایلوت در استان های خراسان رضوی و جنوبی اجرا شد، اما متاسفانه تاکنون اقدام جدی برای این موضوع صورت نگرفته است.

حسینی ادامه داد: اگر برنامه ها برمبنای صادرات محصولات فرآوری شده نگذاریم، از دنیا عقب هستیم، لذا از تولید تا صنایع تبدیلی و تکمیلی باید در قالب زنجیره دیده شود تا ایران به جایگاه واقعی برسد.

شناسنامه دار کردن مزارع زعفران مغفول ماند

علی حسینی عضو شورای ملی زعفران گفت: در شرایط فعلی آمار مربوط به سطح زیرکشت و تولید به دلیل عدم شناسنامه دار بودن مزارع زعفران مستند نیست.

وی گفت: با وجود آنکه ارائه آمارها ممکن است با واقعیت اختلاف داشته باشد، بنابراین با شناسنامه دار کردن مزارع امکان رصد تولید و برنامه ریزی صادرات وجود دارد که متاسفانه این موضوع مغفول مانده است.

حسینی مدیریت تولید و تجارت را اولین مزیت شناسنامه دار کردن مزارع زعفران دانست و گفت: براین اساس استان ها و مراکزی را که می توانند محصول مناسب تولید کنند، باید حمایت کرد و در مقابل مناطقی که تولید صرفه اقتصادی ندارد، کشت های دیگر باید جایگزین شود.

به گفته این مقام مسئول، با شناسنامه دار کردن مزارع زعفران، تولید را باید بر مبنای نیاز دنیا و قیمت های عادلانه و منطقی مدیریت کرد.

حسینی در پایان گفت: با وجود آنکه شناسنامه دار کردن مزارع نیازمند هزینه اندکی است، اما اجرای آن برای آینده و مدیریت تولید به سبب ثبت مستند عملکردها ضروری است.

منبع خبر «» است و پایگاه خبری تحلیلی خبرشهر در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر می‌دانید، خواهشمند است کد ( 181088 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره  09351515083  پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری تحلیلی خبرشهر مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

نظرات و تجربیات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظرتان را بیان کنید